Végbéldaganat, zsírszövet áttét

Nem tudjuk édesapámmal értelmezni az alábbi CT szövegét. Natív és kontrasztos vizsgálatot végeztek édesapámon: A máj nagyobb, benne néhány apró hyperdens képlet látható. Az epeutak nem tágabbak. Epehólyag jól telt, fala nem vastagabb, kőjel nem látható. A pancreas morphológiai eltérést nem mutat. Lép nem nagyobb, benne néhány apró hyperdens képlet látható. Mk. mellékvese egészében véve duzzadtabb.

Mindkét vese norm. nagyságú, a bal vesében látható több, 5-28 mm
nagyságú folyadék densitasu képlet, melyek a kontrasztanyagot nem halmozzák. Üregrendszeri tágulat nem látható. A kismedencében a rectum fala jelentősen megvastagodott, helyenként 18-20 mm vastagságú. Környezete felé infiltratív terjedést mutat. A perirectalis zsírszövet infiltrált. A perirectalis zsírszövetben számos 10-15 mm nagyságú lymphoglandula látható. Szabad hasi folyadék nem látható.

Vélemény: Multiplex apró meszesedés a májban, illetve a lépben. Cystae renis l.s. Kétoldali mellékvese hyperplasia? Tu.recti. Multiplex lymphadenomegalia a periractilis zsírszövetben. Mi a teendőnk?

A CT leleten a vesékben ciszták vannak, a veseér üregei (ahonnan a vizelet a jobb és bal oldali húgyvezetéken át a húgyhólyagba kerül) nincsenek kitágulva. A pancreas, vagyis a hasnyálmirigy normális, mindkét mellékvesét (a vesék felett sapkaszerűen elhelyezkedő mirigy) duzzadtabbnak írják le, vagyis kissé megnagyobbodtak. A kóros elváltozást a kismedencében, vagyis a medence alsó részében írták le, ahol a végbél és a végbélnyílás elhelyezkedik.

A végbél (rectum) fala megvastagodott, ott daganatnak megfelelő elváltozást látnak, ami beszűri (infiltrálja) a környezetét, illetve a végbél körüli (perirectalis) zsírszövetet is. A zsírszövetben megnagyobbodott nyirokcsomókat írnak le: a 10-15 mm-es méret azt valószínűsíti, hogy ezek daganatosan átépült nyirokcsomók. A májban néhány olyan képletet láttak, amely gócosan ábrázolódik a májállományban és denzitása eltér a környező májállománytól (fehérebben ábrázolódik a CT képen).

Egy CT lelettel általánosságban az a teendő, hogy vissza kell menni vele ahhoz az orvoshoz, aki a beteget a CT vizsgálatra beutalta. Leveléből nem derül ki, hogy ezt a CT vizsgálatot onkológus vagy más szakorvos kezdeményezte-e, őt kellene felkeresni. Leveléből az sem derül ki, hogy a végbél vonatkozásában történt-e korábban végbéltükrözés, megnézték-e belülről a bélfalat, ott láttak-e valamilyen elváltozást, és ha igen, akkor abból történt-e szövettani mintavétel.

Ahhoz, hogy a végbélrák diagnózisát felállítsák az orvosok, nem elég a CT-n erre erősen utaló elváltozás, hanem ezt szövettanilag is igazolni kell ahhoz, hogy a további kezelésről dönteni lehessen. A végbéltükrözésnél az is fontos, hogy milyen magasan kezdődik a daganat, mert ez befolyásolhatja azt, hogy milyen típusú műtétet lehet végezni.

A végbélrákok kezelésének gyakran része a műtét előtti sugárkezelés, amelyet legtöbbször kemoterápiával is kombinálnak, s csak ennek befejeződése után több héttel szokott ilyen esetben sor kerülni a műtétre. Mindezt azonban csak a leleteket részleteiben ismerő orvos, onkológus döntheti el, ezért fontos, hogy a lelettel felkeressék az az orvost, akitől erre a CT vizsgálatra beutalót kaptak.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, kemoterápia, érgátló
Végbélrák és májáttét

Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top