Végbéldaganatos beteg étrendje

A férjemnél rosszindulatú végbéldaganatot állapítottak meg. A CT nem mutatott ki áttétet. A colonoscopiás szűrést már a szűkület miatt nem is tudták elvégezni. Megkapta a neoadjuváns kezelést és ezeket elég jól viselte. A sugárterápia utolsó hete kivételével nem voltak problémái.

Március végére van előjegyezve műtétre. Az étkezéssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy milyen ételeket fogyaszthat? A kezelőorvosa azt a tanácsot adta, hogy mindent fogyaszthat, csak kerülje a puffasztó és a rostos ételeket. Az étvágyával nincs is problémánk (nem fogyott a kezelések alatt és előtte sem csökkent a súlya). Kerülnünk kell-e a cukorfogyasztást és a vörös húsokat, illetve a tejes ételeket. Ezek tényleg növelik a rákos sejtek számát? Hol lehet találni olyan étrendet, amit kifejezetten béldaganatban szenvedő betegeknek írtak elő?

Mi is azon a véleményen vagyunk, hogy szinte mindent fogyaszthat a férje, csak a nagyon rostos ételeket, puffasztó ételeket érdemes kerülnie. De ezekkel kapcsolatban is nagyok az egyéni különbségek, hogy kinek melyik étel okoz emésztési panaszt. Nem lehet kikerülni minden zöldséget és gyümölcsöt, mint rostos ételt, különösen, hogy törekedni kell arra, hogy az étrend ne legyen megterhelő, s egyben elegendő kalóriát is adjon a betegnek, hogy minél inkább megőrizhesse erőnlétét.

Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a cukorfogyasztás, a vörös húsok fogyasztása vagy a tej fogyasztása növelné a rákos sejtek számát egy már kialakult rosszindulatú betegségnél. A vörös húsok és a zsíros, egészségtelen ételek túltengése magának a betegség kialakulásának a kockázatát növelik, viszont amikor már kialakult egy daganat, annak viselkedését önmagában az étrenddel nem lehet érdemben befolyásolni. Magának a betegnek a közérzetét, erőnlétét, vitalitását persze igen, s erre törekedni is kell.

Dietetikustól kérhetnek tanácsot az étrenddel kapcsolatban, ugyanakkor továbbra is hangsúlyozzuk: nincs egyedül üdvözítő étrend, a betegnek ki kell tapasztalnia, hogy melyik étel fogyasztása okoz esetleg panaszt, s annak fogyasztását lehet kerülni, vagy a fogyasztott mennyiséget csökkenteni. Emellett ugyanakkor az is fontos, hogy a beteg örömet találjon az evésben.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Étrendi tanácsok a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Vöröshúsok hatása a bélrákra, hasnyálmirigyrákra
A húsok növelik, a zöldségek csökkentik a vastagbélrák veszélyét

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbéldaganat fájdalmakkal
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top