Végbélrák, bélelzáródás-veszély (jelige: Hencsusz)

Édesapámat 2008. október 3-án műtötték vastagbélrákra, most 2008. 11. 04-én kiírtak neki 25 sugarat. Félek nagyon, hogy a friss sebre ez hogyan fog hatni. Én nem szeretnék felülbírálni senkit, de sajnos senki nem mond semmit. Nagyon szépen kérem, leírom a diagnózisát, segítsen magyar nyelvre fordítani, hogy én is értsek belőle valamit.

Diagnózisa a következő volt: adenocarcinoma exulcerans recti cum infiltratione perirecti grade II. complex mirigyképződés, infiltarív terjedés, EGFR negatív. Sine metastase lymphoglandularum regionale, összesen 11 nyirokcsomó került microscopos vizsgálatra, a mesosigma csúcsi nyirokcsomó is daganatmentes. A resectios gyűrű vizsgálható részei daganatmentesek. Stage Astler-Coller: B2, pathológiai TNM:pT3, pNo, pMx. Multidisciplaris TEAM javaslat: fenyegető ileus miatt primer műtéti megoldás javasolt.

Levelének utolsó mondata, miszerint „fenyegető ileus miatt primer műtéti megoldás javasolt” arra utal, hogy édesapjánál a daganat felfedezésekor fennállt a bélelzáródás veszélye az orvosok véleménye alapján, s ezért javasolták először a műtétet. Máskülönben az általános gyakorlat a nagyobb daganatok esetén, hogy először történik 5 hetes sugárkezelés, esetleg párhuzamosan adva kemoterápiával (úgynevezett kemoradioterápia), majd ezt követően 4-6 hetes várakozás után a műtét.

Amennyiben a sugárkezelésre a műtét után kerül sor, azt érdemes az operáció után 4-6 héttel kezdeni, hiszen ennek a kezelésnek az a célja, hogy a műtött területen esetleg meglévő, hátramaradt daganatsejteket elpusztítsa, s a daganat helyi kiújulásának kockázatát és távoli áttétek képződésének kockázatát csökkentse. Azért is fontos a sugárkezelés, mert a végbéldaganatok (szemben a vastagbél más szakaszain lévő rákokkal) nagyon hajlamosak helyi kiújulásra, és édesapjánál elég nagy daganatot távolítottak el (erre utal a pT3 a szövettani leletben).

A szövettani diagnózis azt jelenti, hogy a végbél kifekélyesedő mirigyrákja (adenocarcinoma exulcerans recti), amely infiltrálja, azaz beszűri a végbél (rectum) melletti területeket is (a perirectumot). A szövettani leletben jó hír, hogy a vizsgált nyirokcsomókban (nemcsak a regionális, lymphoglandulare regionale, hanem a többiben sem) a szövettani feldolgozás során nem igazolódott áttét.

Az EGFR az epidermalis növekedési faktor receptor kifejezés angol megfelelőjének rövidítése – ez egy olyan receptor (fehérjecsoport), amelyen képesek lehetnek megkötni az EGFR-gátló kezelések. Azért végezték el ezt a vizsgálatot is a szövettani mintán, hátha ez az információ a későbbiekben (nem a műtét utáni kezelésnél, hanem később) szükséges lehet az onkológusnak a legmegfelelőbb terápia meghatározásához.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top