Végbélrák, bélflóra pusztulása (jelige: béci59)

Férjem 59 éves, áprilisban állapították meg a rosszindulatú daganatot a végbélen, kb. 6 cm-re a végbélnyílástól. Sugár és kemoterápia után júliusban ún. Dixon-műtétet hajtottak végre, ezzel megmentve a záróizmokat és elkerülve a végleges kivezetést. A kezelések hatására a daganat visszahúzódott, kb. 8 cm-re a végbélnyílástól. A műtét jól sikerült, a bélműködés is beindult, erős hasmenés formában. Ezzel jött ki a kórházból.

Itthon ez a hasmenés csak fokozódott, minden folyadék kijött belőle, hányt is, így visszakerült a kórházba, sajnos fertőző osztályra, mivel bélfertőzésre gyanakodtak. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kezelések és az gyógyszerek következtében a bélflóra elpusztult, ezt próbálják most újra építeni. A hasmenés megállt, néhány napig egyáltalán nem volt széklete. Jelenleg újra indult, talán nem olyan sűrű, mint korábban.

A kérdésem: kihez forduljunk segítségért, aki tanácsaival segítené nemcsak az étkezés kialakítását, hanem lelkileg is megerősítené, hogy ez a hasmenés elmúlik, mikorra és hogyan áll be a bélműködés, egyáltalán képes lesz-e a megbolygatott, operált bélrendszer és az agy normálishoz közeli működésre? Az étvágytalanság ellensúlyozása hogyan és mivel történhet? A bélflóra képes-e újra képződni és ez kb. mennyi idő?

A diéta vonatkozásában részben a mostani kezelőorvos, részben egy dietetikus adhat segítséget és támpontokat, ugyanakkor fontos, hogy a beteg is kitapasztalja, hogy melyik étel milyen hatással van a bélműködésére. Természetesen nem szabad, hogy ez folyamatos szorongó önmegfigyeléshez vezessen, viszont néhány általános tanácson túl mindenki önmaga tapasztalhatja ki, mi a legjobb számára.

Amennyiben a hasmenéses panaszok oka a bélflóra kipusztulása, ez képes rendeződni, regenerálódni. A kezelések (kemo és sugár) bélflóra károsító hatása általában rendeződik addigra, mikorra műtétre kerül sor, hiszen addig több hét eltelik. Az, hogy a műtét során valamivel megrövidül a bélszakasz, okozhat gyakoribb, hígabb székletürítéseket, de erős hasmenés nem jellemző.

A lelki segítésben pszichológus segítségét is igénybe veheti, a legtöbb onkológiai osztályon dolgozik onkopszichológus, aki jártas a daganatos betegek pszichés ellátásában. Illetve lakhelyük függvényében érdemes utánajárni esetleg annak is, hogy az Önök lakóhelyén működik-e klub vagy sorstársközösség, hiszen ott sokszor azonos problémákkal küzdő, tapasztalatokkal bíró betegtársakkal lehet eszmét cserélni (honlapunk főoldalának alsó részén található egy térképes adatbázis).

Esetleg ugyancsak hasznos lehet konzultálni például a vastag- és végbélrákosok érdekeit képviselő Meggyógyulhatsz Egyesülettel, ők telefonszámot is fenntartanak az érdeklődők számára: (06-70) 222-5212.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sorstársközösségek: osztoznak bajban és örömben
Vastagbélrák: telefonos segítség a betegeknek
A betegséggel lélekben is meg kell küzdeni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, adenocarcinoma
Végbélrák, kemoterápia, érgátló

Végbélrák és májáttét

Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top