Végbélrák, bélösszenövés (jelige: nincs kiút)

Nagyon kétségbe vagyunk esve. Az édesanyám 63 éves, nagyon beteges asszony, számos betegsége van a cukorbetegségtől kezdve a csontritkulásig, a szívébe egy értágító spirál van beültetve, nem rég végbéldaganatos beteg lett, két héten belül három műtéten esett át. Először eltávolították a daganatot, az ötödik nap hazaengedték a kórházból, aztán otthon két nap után belázasodott, hívtunk hozzá orvost, akinek mondtuk, hogy milyen műtéten esett át, de az ügyeletes orvos azt mondta, hogy ez csak egy kis megfázás és elment.

Másnap megint az esti órákban belázasodott, sikerült a lázát lecsillapítani, persze ez hétvégén történt, majd hétfői nap reggel elvittük háziorvoshoz, aki azonnal a kórházba irányított vissza. Mi azonnal be is vittük vissza a Kútvölgyi Kórházba, ahol az orvos megnézte a sebet, ami szemmel láthatóan begyulladt állapotú volt, és elküldött haza, úgy hogy látta a seb állapotát, és lázasan a beteget, azzal hogy, menjünk másnap vissza és majd másnap csinálja a vizsgálatokat meg.

Ez így is történt, másnap reggel visszamentünk a kórházba, és csináltak neki ultrahangot, vérvételt, vizeletvizsgálatot, majd a legvégén egy CT vizsgálatot, ami kimutatta hogy, van egy varratelégtelensége, másodjára varratelégtelenség történt, és a belek összenőttek, látható volt egy tályog. Még aznap nekiálltak sürgősen a műtétnek, ez második műtét alatt kialakítottak neki egy ideiglenes sztómát, de a tályogot nem vették ki, a második műtét alatt összeomlott a tüdeje, kapott egy nagyfokú hasüregi fertőzést, ami olyan szinten terjed szét, hogy a vérébe is belekerült. Két nap után az intenzív osztályról osztályra helyezték, ami csütörtökön volt, aztán megint két nap múlva, szombaton belázasodott, szintén sürgős műtétet hajtottak végre rajta, mivel azt mondták, hogy a kismedencében lévő tályog kiszakadt. A végbélen keresztül csináltak vele valamit, de a mostani műtét alatt a szíve és a tüdeje összeomlott, és fehérvérsejtje azóta nincs.

Ezzel nem vagyunk tisztában, hogy mi fog ezután történni? A mai napig a lélegeztetőgépen van. Mire számíthatunk ezek után, vagyis hogy életben fog-e maradni? Ezért fordulok most ide segítségért, hátha tud valaki normális, érthető választ adni, mert úgy gondolom, hogy az édesanyámnál nagyon sok műhibát és figyelmetlenséget követtek el.

Sajnos minden műtéti beavatkozásnak lehetnek szövődményei, súlyos szövődményei is. Édesanyjánál, ahogyan levelében is leírta, egy fertőzés zajlik, amely súlyosra fordult, s ami már nem csak a végbél környékére terjed rá, hanem szétterjedt a szervezetében. Feltételezhetően emiatt a lélegeztetésen és keringés támogatáson kívül antibiotikum vagy egyéb kórokozó-ellenes kezelést is kap, amely segíthet a szervezetének leküzdeni a fertőzést. Nem tudjuk megjósolni, hogy mi fog ezután történni, mire számíthatnak, hiszen ez azon múlik, hogyan reagál édesanyja szervezete. A kilátásokról elsősorban a most őt kezelő orvosoktól, intenzív osztályos szakemberektől kaphatnak az éppen aktuális helyzetnek megfelelően tájékoztatást.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák műtét utáni szövettana: nyirokcsomó
Végbéldaganat műtét utáni hasmenés
Végbélrák várható kezelése
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top