Végbélrák és áttétek (jelige: kerekiemese)

Édesanyámat 2004 novemberében műtötték végbélrákkal, majd tavaly februárban a májáról távolítottak el egy 2×2 centis áttétet. A májműtétet követően a szövettan eredménye jó lett, nem találtak a nyirokcsomókban semmilyen elváltozást. Mindkét műtét után fél évig kapott kemoterápiát, először infúzió, majd gyógyszer formájában. Emellett folyamatosan itta az aloe vera gélt és a CoD teát. Januárban a 3 hónapos kontrollvizsgálaton csináltak tumormarkert, amin a májra utaló érték emelkedett volt. Elküldték Anyát hasi ultrahangra, de ezen vizsgálat során mindent rendben találtak. Mivel a tumormarker CEA értéke tovább emelkedett, MR vizsgálatra küldték áprilisban, de ez sem mutatott ki semmilyen elváltozást!

Végül, mikor a CEA érték már 150-szerese(!) volt, elküldték augusztusban PET CT-re, ami 3 gócú májmetasztázist mutatott ki. Ami a legrosszabb, hogy nem műthető. A PET CT írásos elemzésében ez áll: lobus caudatusnak megfelelően egy 3 cm-es, az epehólyag fundusa mellett és a 6. szegmentumban dorsalisan egy-egy 2 cm-es FDG halmozódás látható.

Azóta 6 ciklusos kemoterápiát kap (Campto, Avasti, Folfiri), amiből már 4-en túl vagyunk. Az egyik ismerősünknek, aki hozzánk nagyon hasonló cipőben jár (végbéltumor nem műthető májáttétekkel), 1 éves kemoterápia után azt mondták az orvosok, hogy nem tudnak a szintentartáson kívül mást csinálni!

Október 20-án megy anya máj MR-re, amely tükrében konzultálunk az orvossal, hogyan tovább. Rettegek, hogy mi is hasonló híreket kapunk! Ön szerint a fentiek tükrében milyen esélyeink vannak?

Másfél éve, tavaly februárban édesanyja betegsége a IV stádiumba került, vagyis szétszóródott daganatos betegséggel állunk szemben. A feltételezhetően rendszeresen végzett kontrollvizsgálatok során műthető állapotban felfedezett májáttétet eltávolító műtét és az azt követő kemoterápiás kezelés újabb, több mint egy éves daganatmentes túlélési időszakot biztosított édesanyjának.

A májműtét után azért adták a kemoterápiás kezelést, mert ha a daganatról bebizonyosodott, hogy más szervekbe áttétet adott, vagyis a vérkeringéssel daganatsejt-csomók jutottak el a májba, akkor feltételezni lehet sajnos, hogy nemcsak egy helyen tapadtak meg ezek a sejtek, hanem több helyen az adott szervben vagy a szervezet több szervében. Az áttétet eltávolító műtét és az utána adott kemoterápia ezeket a sejteket igyekszik pusztítani, amennyiben teljesen nem lehet pusztítani ezeket, akkor növekedésüket gátolni, hogy minél később okozzanak a betegnek panaszokat, s az életkilátásokat rontó egyéb szervi áttéteket.

A IV stádiumban a több éves „szintentartás” is olyan eredmény, amelyet egy évtizede sem lehetett még biztosítani a betegeknek. Az Ön édesanyjánál alkalmazott egyik gyógyszer is mintegy 2-3 éve érhető csak el szélesebb körben, a másik is csak 5-6 éve vált az áttétes vastagbékrákos és végbélrákos betegek szokásos kezelésének részévé. Az utóbbi évtizedben a sokféle új, vastagbél- és végbélrákban megjelenő gyógyszer, illetve úgynevezett célzott kezelés  (target terápia) alkalmazása segíti hozzá az áttétes betegeket a hosszabb túléléshez, s ahhoz, hogy ezt az időt lehetőleg jó életminőségben éljék meg.

A kezelési lehetőségeket és az esélyeket a kezelőorvossal tudják érdemben megbeszélni akkor, ha ezt a beteg is szeretné tudni, illetve ha olyan hozzátartozó érdeklődik, akit a beteg feljogosított arra, hogy tájékozódjon az állapotáról.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Előzmény:
Végbélrák és májáttét

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top