Végbélrák és májáttét (jelige: kerekiemese)

Édesanyámat 2004 novemberében műtötték végbélrákkal. A műtét utáni szövettan szerint 2 nyirokcsomóba terjedt át a daganat – azt mondták a hozzáértők, hogy ez még viszonylag jónak minősíthető. Ennek egészen addig örültünk, amíg el nem mentünk egy onkológiai központba, ahol rádöbbentettek, hogy a szövettani vizsgálat nem volt pontos, ugyanis a vizsgált nyirokcsomók számát nem írták rá. Visszamentünk a kórházba, ahol műtötték, de sajnos ott azt a választ kaptuk, hogy utólag már nem tudnak ezzel a problémával mit kezdeni, ilyenkor már képtelenség kideríteni, mennyi volt pontosan a megvizsgált nyirokcsomók száma.

Így tehát a hiányos szövettant vették alapul, ez alapján állapították meg a kettes státuszt és kapta Édesanyám a legenyhébb kemoterápiás kezelést: 6 alkalommal 5 napon át infúziót. Viszonylag könnyen átvészelte ezt az időszakot.

Mindenki megnyugodott, hogy vége a borzalmaknak, aztán következett az újabb rémálom. Tavaly ősszel a háziorvos kivizsgálásra küldte, mert a vérvizsgálat során néhány májra utaló érték eltért. Nem is értem, miért kellett eltelnie majdnem fél évnek, mire végre rájöttek, hogy máj MR-re van szükség a pontos diagnózishoz, ami: ÁTTÉT.

Újra megjelent a rettegett kór egy 2-szer 2 centis góc formájában. És a találgatások: mi lett volna, ha akkor ott valaki normálisan elvégzi a munkáját és pontos szövettant ad ki a kezéből?

Viszont ami most a legfontosabb:mennyire vagyunk időben? Nagynak számít-e a májon a 2-szer 2 centi? Mennyire komplikált egy májműtét? Fel lehet-e belőle teljesen épülni?

És végül: mi a véleménye a Vitacell nevű készítményről? Csak kampányfogás vagy tényleg hatásos?

A májban egy 2×2 cm-es góc nem tekinthető nagynak. Amennyiben más szervrendszerben nem jelentek meg áttétek,  ennek műtéti eltávolítása általában lehetséges. Mivel csak egy gócról tesz említést, egy esetleges májműtét előtt szóba jön, hogy citológialiag (vékonytű biopsziás mintavétellel) is igazolni kell, hogy valóban daganat áttétéről van szó.

A májműtét természetesen sokkal komplikáltabb műtét, mint mondjuk egy vakbélműtét, de fel lehet belőle épülni. A májnak igen jó a regenerációs képessége, s a máj egy részének eltávolítása általában nem eredményezi a máj működésének rosszabbodását, ha egyébként a májszövet egészében egészséges (pl. nem áll fenn bármilyen más betegséggel összefüggő okból májcirrhosis, vagy krónikus májgyulladás stb.)

Az Ön által említett készítménnyel kapcsolatban nem állnak rendelkezésre olyan, sok beteget értékelő, a klinikai gyógyszerfejlesztés szabályaira támaszkodó kutatások, amelyek alapján meg lehetne mondani, hogy  kiújult végbélrákban szenvedő betegeknél a készítmény hatásos-e, vagyis csökkenti-e, késlelteti-e a betegség továbbterjedését, illetve megnyújtja-e a túlélési időt.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák

Top