Végbélrák és tüdőáttét 2.

Köszönöm, hogy válaszoltak! Én 14 éves vagyok, nagyapám végbélrákos, amit még nem műtöttek meg a daganat nagysága miatt. Sugárkezelésen túl most kapja a harmadik kemoterápia kezelést. Időközben, mint jeleztem, foltot találtak a tüdején, ami sajnos rákos áttét. Csak annyit szeretnék Önöktől kérdezni újra, hogy van-e esély a gyógyulására? Azért írok újra, mert talán így pontosan megértik a baját.

A mostani műtétben megpróbálják eltávolítani nagyapám szervezetéből a daganatot. Az orvosok hibája miatt később derült ki, hogy áttét lett a tüdején, mert nem írta át időben a gyógyszer receptjét, amivel kezelhette volna. Most is Miskolcon az onkológiai osztályon van kemoterápián, majd csak szombaton hozhatjuk el. Muszáj volt odavinni, mert itt, ahol lakunk, nem biztos, hogy a legjobb kezelésben részesült volna. Még azt szeretném kérni önöktől, hogy nem tudnának-e ajánlani egy olyan helyet, ahol az ilyen betegeknek, akiknek már nem sok jót mond az orvos, mert áttét lett más helyekre a testében, tudnának esetleg kezelni, gyógyítani.

Nagypapája esetében a sugárkezelés célja a végbéldaganat méretének csökkentése, és így a bélműködés, bélürülés biztosítása. A kemoterápia egyaránt hathat a végbélnél lévő daganatra, illetve a tüdőáttétre is.

Amennyiben az elsődleges daganat (a végbélrák) túl nagy ahhoz, hogy műtétileg el lehessen távolítani, illetve a szervezetben több áttét jelent meg, akkor a teljes gyógyulásra sajnos csekély az esély. Magyarországon évente több tízezer betegnél alakul ki áttétes betegség, az ő kezelésük az országban lévő több mint 30 onkológiai centrumban zajlik, ezek egy részében sugárkezelésre is van lehetőség. Ez a helyzet ott is, ahol nagyapját most kezelik.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Végbélrák és tüdőáttét

Top