Végbélrák és tüdőáttét

Nagyapámnak tavaly nyáron végbélrákja alakult ki. Sajnálatos módon most kiderült, hogy áttét lett a tüdejére. Tudnának nekem segíteni valamiféle gyógyszerrel, ami legalább egy kicsit javíthatna az állapotán? Nemsokára műteni fogják. Rendszeresen járt kemoterápiára és sokszor volt mát CT-n. Nem tudom, hogy lehet-e még tenni valamit, de nagyon szeretem őt, és szeretném, hogy meggyógyuljon.

Az áttétes végbélrákok kezelésére többféle dagantgátló szer (citosztatikum és biológiai válaszszmódosító készítmény) áll rendelkezésre. Arról, hogy melyik típusú készítményt kell/lehet alkalmazni, a nagyapját egyébként is kemoterárápiával kezelő onkológiai osztályon tud tájékoztatást kapni. Ez azért fontos, mert csak az az orvos adhat konkrét tanácsot, aki ismeri őt, a pontos kórelőzményét, jelenlegi állapotát és gyógyszereit.

Azt nem írta, hogy milyen műtétet terveznek a nagyapjánál – ha a tüdőben csak egy vagy néhány góc van (s több góc esetén ezek közel helyezkednek el egymáshoz), akkor meg szokták kísérelni ennek műtéti eltávolítását.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét 75 évesen
Záróizom ingerület
Áttétes végbélrákos beteg
Végbélrák és májáttét

Top