Végbélrák, Folfox-kezelés, PET-CT

Édesapámat végbélrákra műtötték, az adott bélszakaszt és a környező nyirokcsomókat eltávolították, egy nyirokcsomóban találtak daganatsejtet. A hasi CT, UH a máj 7. segm.-án 12-17 mm-es metastas. susp.elváltozást mutatott.

„Intraop. magasan a máj jobb lebenyében, a rekeszi felszínen bizonytalanul tapintható feltételezett met.susp.terime-metastasectomia a rectum műtét kapcsán nem jöhet szóba.”

Már a műtét után a sebész PET-CT vizsgálatot javasolt, hogy kiderüljön mi az a májon lévő bizonytalan elváltozás. Ez a vizsgálat nem valósult meg, mert Kecskeméten másként döntöttek.

A máj 3 fázisú vérpool scintigrafiás vizsgálata történt, amely szerint: a spect. vizsgálat képein egyetlen metszeti síkban sejthető az UH által leírt lokalizációban, egy kicsiny aktívabb góc.

Össz. vél.: májhaemangiomara kétséget kizáróan utaló egyért. jel-vsz. annak kicsiny mérete miatt-jelenleg nem látható. Folfox kezelést indítunk, majd felmérő vizsgálatokat végzünk. 1. ciklus: oxaliplatin, leukovorin, 5-Fu bolus, 5 Fu 22 h-s.

Az 1. kemoterápiát megkapta, most következik a 2.

A kérdéseim:
– Ezek szerint nem sikerült megállapítani, hogy a májon lévő elváltozás áttét vagy valami más?
– Ez a kemoterápia úgy van összeállítva, hogy a bizonytalan májáttétre is hat? Ez nem káros, ha a májnak nincs is ilyen baja?
– PET-CT-vel meg lehetne-e bizonyosodni arról, hogy valójában van-e a májon áttét?
– Ha igen, akkor hol és hogyan kellene intézni egy ilyen vizsgálatot, mert Kecskeméten ez ügyben nem intézkedtek.
– A biológiai célzott terápia ilyen esetben alkalmazható-e, ha igen, akkor ezt hol és hogyan kell intézni?

A FOLFOX kezelést kétféle céllal is lehet adni a vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél. Az egyik alkalmazási lehetőség az, amikor a vastagbélrákos betegnél a daganateltávolító műtétnél eltávolított szövettani anyagban a nyirokcsomókban is áttét van. Ekkor a kezelés alkalmazásának az a célja, hogy csökkentse a betegség kiújulásának kockázatát, illetve kiújulás esetén késleltesse az újabb daganatos gócok megjelenését, tehát megnyújtsa a betegségmentes túlélést, vagyis azt az időt, amelyet a beteg jó állapotban, tünet- és panaszmentesen (vagy kevés panasszal) tölt. Fontos, hogy ezt a műtét utáni adjuváns kezelést egy-másfél hónappal a műtét után megkezdjék, mert több hónappal később indítani nincs értelme.

A FOLFOX kezelés alkalmazásának másik esete, amikor vastagbélrák és végbélrák áttétes állapotáról van szó.

Édesapja esetében a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján akár abban az esetben, ha műtét utáni adjuváns kezelésről van szó, akár abban az esetben, ha mégis igazolódik a májon a későbbi utánvizsgálatok során áttét, hasznos és alkalmazható ez a kezelés, az onkológusok ezért döntöttek ennek megindításáról.

Részben az idő, részben a kezelés megkezdése után 2-3 hónappal végzett képalkotó vizsgálatok segíthetnek eldönteni azt, hogy a májban leírt képlet daganatként viselkedik-e. PET CT vizsgálatnak akkor van indokoltsága, ha ez jelentősen befolyásolná a beteg kezelését. A PET sem csoda vizsgálat, segíthet eldönteni, mi a májon lévő folyamat, vagy hogy a szervezetben van-e máshol áttétekre jellemző halmozást mutató góc, de ez sem 100%-os biztonságú vizsgálat. Onkológus javaslata alapján általában PET CT bizottság dönt a vizsgálat elvégezhetőségéről, indokoltságáról, illetve a különböző PET centrumokban térítés ellenében is van lehetőség ennek a meglehetősen drága vizsgálatnak az elvégzésére.

Műtét utáni kezelésben vastagbéldaganatoknál és végbéldaganatoknál célzott terápia nincs törzskönyvezve. Áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél többféle célzott terápiás készítményt is törzskönyveztek, ezekhez amennyiben orvosilag indokolt, valamennyi úgynevezett onkológiai centrumban hozzá lehet jutni, ha a beteg kísérőbetegségei miatt nem ellenjavallt az alkalmazásuk.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Családban is lehet magányos a beteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top