Végbélrák kemoterápia előtt (jelige: kemo előtt)

Édesanyámat, aki jelenleg 71 éves, végbéldaganattal műtötték augusztus végén, mely során a mesenteriumban, illetve a paraorticus nyirokcsomóban macroscoposan matast.-t okozó rectum tumor palliativ resectioja történt Hartmann szerint, egymenetű vég colostomával. Hdg: adenocc. recti cum metastasibus ad lymphoglandulas regionales, pT3, pN2a (4/8), M0, L1, V0, R2 (medencefig terjedő tu.) és fibrózus állománnyal körülvett meszes góc a peritoneumból, atípusos daganatszövet nem azonosítható.

Az onkológus Xeliri kezelést javasolt, melyet október első hetében kezdenének és aminek mellékhatásait ismertették velünk. Nagyon féltem őt. Olvastam kemoterápiával kombinált biológiai terápiáról. Lehetséges lenne ez az ő diagnózisával? Tud-e javasolni olyan helyet, ahová fordulhatnánk ez ügyben?

Édesanyjánál a végbélrák makroszlópikus, vagyis szemmel látható áttéteket adott az aorta melletti (paraaortikus) nyirokcsomókba és a hashártyára, s bár a végbélben lévő daganatot kioperálták (reszekálták), a műtét során nem lehetett daganatmentes állapotot elérni, erre utal a szövettani lelet után írt R2 jelölés. Az R2-reszekció azt jelenti, hogy maradt makroszkópikusan is daganat a műtét uán a szervezetben (ezért írják, hogy palliatív volt a reszekció, vagyis nem kuratív, gyógyító, hanem tüneti, panaszt kezelő, célja a bélelzáródás megelőzése vagy vérzés megelőzése volt).

A hisztológiai diagnózis (Hdg), vagyis a szövettani vizsgálat eredménye rectum adenocarcinoma (a végbél mirigyhámrákja), ami a regionális, azaz környéki nyirokcsomókba is áttéteket adott. A TNM stádiumbeosztásban (T = tumor, vagyis az elsődleges daganat mérete, N = nyirokcsomó, M = metasztásis) a relatíve nagy daganatot jelöli a T3 (és le is írják, hogy a daganat a medence faláig terjedt), 8 sebészileg eltávolított és mikroszkóp alatt vizsgált környéki nyirokcsomó közül négyben találtak áttéteket (ezt jelenti az N2a).

A javasolt XELIRI kezelés két kemoterápiás készítmény kombinációja. Az egyik egy tablettás citosztatikum, amelyet általában két hétig kell szedni naponta kétszer, a másik egy infúzióban adható citosztatikum. Mind a kettő hatékony és széles körben használt az áttétes végbélrák kezelésében.

Az úgynevezett biológiai terápiákat jelenleg (2012. szeptember) általában kemoterápiás kombinációkkal együttesen alkalmazzák olyan betegeknél, akiknek van távoli áttéte, pl. tüdőáttéte, májáttéte is. Édesanyjánál jelenleg valószínűleg nem találtak távoli áttétet, erre utalhat az M0 jelzés. A biológiai terápiákat is az onkológiai központok alkalmazzák, tehát azon a helyen is adható – az adott gyógyszer előiratában szereplő stádiumú, illetve szövettani jellemzőjű betegeknek – és finanszírozza az egészségpénztár, ahol most a Xeliri-t javasolták.

Vastagbélrákban a szövettani markerek közül leggyakrabban a KRAS gént vizsgálják, mert bizonyos biológiai terápiákat csak olyan betegeknek lehet és érdemes adni, akiknél a KRAS gén területén nincs genetikai mutáció, nem mutáns a KRAS gén (hanem „vad” típusú).

A részleteket mindenképp az onkológussal tudják átbeszélni, esetleg a leletek birtokában egy másik onkológiai centrumban is kérhetnek másodvéleményt.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.).: tumorkarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbéldaganat kontrollvizsgálatok
Végbélrák, RFA, Erbitux
Végbéldaganat kórszövettani lelete
Végbélrák műtét utáni szövettana: nyirokcsomó
Végbéldaganat műtét utáni hasmenés
Végbélrák várható kezelése
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top