Végbélrák, kemoterápia, érgátló (jelige: édesanya)

Édesanyámat április 16-án műtötték vastagbéldaganattal, 30 cm-es bélszakaszt távolítottak el. A következő szövettani leletet kapta: I-IV. Carcinoma adenomatosum necroticum exulceratum mucosae intestini recti. Lymphoglandularum sine metatase (1:pericolicus, 3:mesorectalis, 1:AMI mellőli nyirokcsomó). GII.;pT3,pN0. Dukes D (B2). A kérdésem, hogy pontosan ez mit jelent? Előtte kapott sugár-, és kemoterápiás kezelést, és a műtét után is elő van irányozva. Lehetőség van a kemoterápia mellett vagy helyett érgátló gyógyszeres kezelésre?

A vastagbél és végbélrákok csoportjából édesanyja betegsége a végbél (rectum) betegsége a szövettani leírás alapján, tehát az utolsó 15 cm-es bélszakaszon alakult ki a rosszindulatú daganat. A carcinoma adenomatosum a mirigyrák, ez szokásos szövettani típus a vastagbél és végbélrákoknál. A necroticum azt jelenti, hogy elhalt, vagyis a korábban alkalmazott kemo-irradiáció eredményeként elhalt daganatszövetre jellemző szövettani képet láttak. Az exulceratum azt jelenti, hogy kifekélyesedett.

A nyirokcsomókban nem volt áttét (lymphoglandularum a nyirokcsomók többes számban, a sine metastases azt jelenti, hogy áttét nélküli). A zárójelben leírják, hogy a daganat környékén melyik területekről eltávolított nyirokcsomókról van szó.

A GII a grade II rövidítése, ami a daganat szövettani elfajultságára, rosszindulatúságára (grádus) utal. A Grade II közepesen rosszindulatú szövettant jelent. A T3 a primer (elsődleges) daganat méretére utal, illetve arra, hogy a daganat a bélfal minden rétegén átterjedt, és ráterjedhetett a környező szervekre is. A TNM rendszerben az N a nyirokcsomó (angolul node) rövídétése. Az N0 azt jelenti, ami a szövegben is le van írva, hogy nincs nyirokcsomó áttét.

A Dukes egyfajta stádiumbeosztás, kicsit más rendszerű, mint a TNM. Lehet Dukes A, B, C stádiumról beszélni, a Dukes B stádiumban nincs nyirokcsomó áttét, de a daganat betör a belet kívülről körbevevő szövetekbe.

Az érfejlődést gátló kezelést a vastagbél és végbélrákok kezelésében a távoli szervi áttéteket adó daganatok kezelésére törzskönyvezték, mert ott bizonyult hatékonynak. A műtét utáni, úgynevezett adjuváns kezelési körülmények közötti alkalmazással kapcsolatban jelenleg (2010. május) folynak több ezer beteg bevonásával nemzetközi szinten az úgynevezett klinikai vizsgálatok (gyógyszervizsgálatok). Erre tehát jelenleg nem terjed ki az érfejlődést gátló készítmény törzskönyve (alkalmazhatósági hatósági engedélye).

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top