Végbélrák: kezelések 80 évesen (jelige: Erdély)

Sepsiszentgyörgyön két héttel ezelőtt apukámnál rosszindulatú végbélrákot állapítottak meg, az alsó résztől kezdődően 8 cm-es részen. A szakvéleményezések alapján áttétekre utaló nyomok még nincsenek.

Apukám 80 éves, de még jól bírta magát a korához képest. Az erdélyi szakvéleményezések sürgős műtétet javasolnak és sugárkezelést. Van aki a műtéttel kezdené, van aki a sugárkezeléssel. Ebben a korban mindkettő nagy veszéllyel is jár és apukám nem akarja vállalni. Sokat olvastam a betegségről és a Magyarországon alkalmazott gyógyszeres kezelésről, amellyel a folyamatot lassítani, esetleg leállítani lehetne, hogy az áttétek megjelenése elkerülhető lenne.

A kérdésem: csak gyógyszeres kezeléssel lehetne-e próbálkozni? Ha igen akkor kihez fordulhatnék és milyen gyógyszerek jöhetnek szóba (természetesen orvosi ajánlásra)? Bocsánat a zavarásért, de ebben a korban is szükségem lenne még pár évig az apukámra.

A vastagbélrákok és végbélrákok kezelése különbözik abban az esetben, ha nincsenek áttétek. A végbélrákok esetében fontos a sugárkezelés, mert a végbélrákok közel fele helyileg újul ki, vagyis a kismedencében jelennek meg először az újabb daganatos gócok, s az ott lévő szerveket (hólyag, hasfal, gáti tájék, nőknél női nemi szervek és petefészek) szűrik be és károsítják.

A sugárkezelést az esetek jó részében a műtét előtt javasolnak, általában 5 hétre elosztott, naponta alkalmazott kezelés formájában, majd a sugárkezelés befejezése után 5-6 héttel javasolják elvégezni a műtétet. Azt, hogy a műtét előtti sugárkezelésre van-e szükség, részben a távoli áttétek kizárása, részben a daganat pontos elhelyezkedése, esetleg vérzésre, illetve a daganat környékének (kismedence) CT vagy MR vizsgálata alapján szokták meghatározni.

Bizonyos esetekben a sugárkezelés mellett adnak kemoterápiát is. Vannak olyan esetek, amikor a műtétre kerül először sor, ekkor a műtéti anyag szövettani feldolgozásának eredménye is befolyásolja, hogy a műtét után indokolt-e a sugárkezelés adása.

Csak gyógyszeres kezeléssel nem érdemes próbálkozni, jelenleg a helyi kezelésnek (vagyis a műtétnek, sugárkezelésnek) van létjogosultsága, hiszen nincs távoli áttétre utaló jel, s a műtéttől, sugárkezeléstől akár gyógyulás is remélhető. Azt a daganat elhelyezkedése dönti el, hogy a műtét során teljes végbélkiirtásra van-e szükség vagy van-e lehetőség a végbélnyílás megtartására. (Előbbi esetben a széklet a hason át kivarrt nyíláson (sztóma) ürül.) Ezeket egy tervezett műtét előtt át kell beszélni az orvossal, mert a beteg dönthet például úgy is, hogy nem vállalja a végbélnyílás megszüntetésével járó műtétet, de vállalja a sugárkezelést.

Mint minden daganatos betegségnél, a végbélrákoknál sem lehet megmondani, hogy amennyiben a betegnél megtörténik a műtét, sugárkezelés, teljesen biztos, hogy nem újul-e ki a daganata – de kisebb eséllyel és később, mint ha most hagyunk egy rákot burjánzani, növekedni a végbélben.

Kétségtelen, hogy idős életkorban mind a műtét, mind a sugárkezelés több szövődménnyel járhat, mint egy 50 éves, egyébként szinte egészséges betegnél, de a műtét és/vagy a sugárkezelés elmaradásának kockázata az életkilátások vonatkozásában még nagyobb, ezért is javasolnak az orvosok beavatkozást.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Rák: miért kell, hogy fájjon?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, újbóli kemoterápia

Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top