Végbélrák, májáttétek: műtét vagy RFTA?

Édesanyám 82 éves, 1 éve végbél rosszindulatú daganata miatt 25 sugárkezelés után stoma került kihelyezésre véglegesen. 1 hónapja ultrahangon, majd CT-n diagnosztizálták a máj másodlagos rosszindulatú daganatát. Az onkológiai bizottsági véleménye: műtét vagy RFTA. Mit takar az RFTA?

Kemotherápiát, műtétet nem vállalja, előző műtétből is nehezen épült fel, emellett súlyos depresszióval küzdött. Most újra lelkileg összeomlott, pszichés tünetei erősödtek.

Fogyást nem tapasztaltunk és azt sem, hogy a májműködés miatt bizonyos ételeket nem tudna elfogyasztani. Általános rossz hangulat, „erőltetett” evés, elkeseredettség a jelenlegi rossz lelkiállapota miatt (daganatát nem is emlegeti).

Bár onkológusa „nem tud” daganat kezelésére szolgáló gyógyszerről, a Xeloda-ról már hallott, azt javasolta, hogy kérjük a sebésztől. Ismerősünk májdaganatra a Nexavar-t szedi, kérhetjük-e mi is, esetleg keressünk fel másik onkológust?

Az RFA vagy RFTA a radiofrekvenciás abláció, illetve a radiofrekvenciás termo abláció rövidítése. Ez egy olyan beavatkozás, amikor a hő hatását használják a daganatok pusztítására. Akkor lehet végezni, ha nem túl nagy számú és nem túl nagy méretű áttét van a májban, s a beavatkozás célja a daganatos sejtek pusztítása.

A vastagbél és végbélrákok májáttéteinél, amennyiben a műtét kivitelezhető, vagyis a máj egy részének eltávolításával az áttét-áttétek is eltávolíthatóak, jók az eredmények, magasabb az 5 éves túlélés, mintha csak kemoterápiával, illetve más módszerekkel kezelnék a beteget. A májáttétek műtéti eltávolítására azonban csak a májáttétes betegek egy részénél van lehetőség, s maga a műtét is jelentős terhelést jelenthet idősebb életkorban. Azért vetette fel az onkológiai bizottság ennek alternatívájaként az RFA-t, vagyis a rádiofrekvenciás kezelést.

A kezelést úgy végzik, hogy speciális tűt juttatnak képalkotó vizsgálat segítsége mellett a májáttétes gócokba, s ebbe speciális módon áramot vezetnek, amely a szövetekben felmelegedést okoz, s ezt a felmelegedést a beavatkozás során a célterületre (az áttétre) igyekeznek összpontosítani. Az így létrejött felmelegedés szövetpusztulást, a májáttétben lévő daganatos sejtek pusztulását eredményezi. A beavatkozást lehet műtét során végezni (laparaszkópiás műtét vagy nyitott sebészi műtét), de végezhető percutan módon is, vagyis a bőrön át, amelyhez nem szükséges műtét végzése.

Az áttétes végbélrák kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek legnagyobb része a kemoterápiás szerek közé tartozik, s legtöbbet infúzió formájában alkalmazzák. Ezek közé tartozik a levelében említett tablettás citosztatikus kezelés is, amelynek alkalmazása ugyanolyan gondos onkológiai ellenőrzést igényel, mintha infúzióban juttatnák be a citosztatikumokat, ugyanúgy okozhat vérkép eltérést (pl. a fehérvérsejt számának esését), nyálkahártya panaszokat stb.

A másik, levelében említett tablettás készítményt elsődleges (primer) májrákoknál alkalmazzák, és nem törzskönyvezték májáttétek kezelésére, vagyis a jelen esetben a rosszindulatú végbéldaganattal összefüggő másodlagos májdaganatok kezelésére.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, kemoterápia, érgátló
Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top