Végbélrák, májáttétek műtéte (jelige: nagypapa)

Nagyapámat műtötték 1 éve rosszindulatú végbél daganattal és kiderült, hogy májáttétei vannak. 4 db májáttét, a legnagyobb 7 cm, a többi 2-3 cm nagyságúak. Egyéves kemón vagyunk túl és mégis növekszik a daganat.

Kérdésünk: műthetőek ezek az áttétek? És ha nem műtik meg, akkor mennyi ideje van még? És milyen gyorsan fog ez elterjedni?

Azt, hogy a májban lévő többszörös áttétek műthetők-e, a méretükön kívül befolyásolja az elhelyezkedésük is, illetve az is, hogy esetleges eltávolításuk mekkora májszövet veszteséggel jár, s hogy a maradék májszövet képes-e megfelelni a szervezetben a méregtelenítési feladatoknak, vagy a szükségesnél kevesebb májszövet miatt májelégtelenség alakul ki.

A műthetőség szempontjából fontos az is, hogy más szervben van-e áttét, mert ha igen, akkor a májműtét ellenére máshol ugyanúgy növekedhetnek az áttétek. Minderre a kérdésre részben onkológusuktól kaphatnak választ, részben májáttétek sebészetében jártas szakember mondhat minderről véleményt a leletek ismeretében.

Az sajnos előfordul, hogy a daganatok egy ideig jól reagálnak a kezelésre, majd ismét növekedésnek indulnak. Ilyenkor azok a sejtek indulnak növekedésnek a májáttétes gócokban, amelyek már nem érzékenyek (vagyis rezisztensek) az alkalmazott gyógyszerekre. Ezért váltanak kezelést ilyenkor az onkológusok, hogy egy újabb kombinációval vagy készítménnyel igyekezzenek pusztítani ezeket a daganatsejteket.

A túlélési idők vonatkozásában nem tudunk jósolni, még a beteget rendszeresen követő, a leleteket pontosan ismerő onkológus sem tud, legfeljebb korábbi szakmai tapasztalata, illetve a korábbi kezelések (mennyire és mennyi ideig reagált a daganat egy kezelésre) alapján tud valamilyen valószínűsíthető időtartamot mondani.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Családban is lehet magányos a beteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák sugárkezelése, lézeres műtét
Végbélrák, Folfox-kezelés, PET-CT

Végbélrák és májáttét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Záróizom ingerület

Top