Végbélrák műtét előtti kezelések (jelige: Judit)

Sajnos ez év aug. hónapban a tükrözés során derült ki, hogy végbélrákom van, a2 stádiumban. Most kapok 28 sugárkezelést és kapok kemoterápiát is, majd cca november hónapban megműtenek.

Zsugorítják a sejtburjánzást, hogy ne kelljen kivezetni a hasfalra a végbélnyílást. Sajnos ez nagy lelki megterheléssel jár számomra, és nagy fáradékonysággal. Közben szedem az Avemart is, nem tudom, jól teszem-e, van-e ennek jó hatása?

A kérdésem: milyen gyógyulási esélyeim vannak? A CT vizsgálat a tükrözés után rendben talált mindent a többi szervemben, és a legutóbbi vérvizsgálat sem mutatott kóros elváltozást. Még 8 sugárkezelésem van hátra, és ezzel együtt a jövő héten kemoterápiát is kapok.

Nagyon várom a válaszukat, milyen esélyeim vannak egyáltalán? 62 éves vagyok.

Feltételezzük, hogy a „CT vizsgálat rendben talált mindent”, azt jelenti, hogy más szervekben (pl. májban, tüdőben, csontokban) nem találtak távoli áttéteket, ami jó hír. Az esélyeket nagymértékben az fogja befolyásolni, hogy a műtét során mit találnak, sikerül-e az esetlegesen megmaradt daganatos területek teljes eltávolítása, és hogy mit mutat a szövettani feldolgozás a daganat mérete és a nyirokcsomók érintettsége vonatkozásában.

A fáradékonyság sajnos együtt járhat a sugárkezeléssel, illetve a sugárkezeléssel kombinált kemoterápiával (úgynevezett radiokemoterápia), de ez a fáradékonyság a sugárkezelés befejezése után mérséklődni fog. Ugyanakkor panaszát érdemes jeleznie a kezelőorvosnak, aki eldöntheti, hogy a fáradékonyság hátterében keres-e más eltérést, például vérszegénységet. Ugyanakkor remélhetőleg ez nem áll fenn, hiszen azt írta, hogy a legutóbbi vérvizsgálat sem mutatott kóros elváltozást (de ennek idejét nem ismerjük).

A sugárkezelés mellett alkalmazott tápszerről nem tudjuk, hogy személy szerint Önnél csökkenti-e a panaszokat, a készítményt daganatos betegeknek tápszerként törzskönyvezték, s nem daganatellenes gyógyszerként.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, gennyesedés
Végbélrák, újbóli kemoterápia

Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top