Végbélrák, polip, műtétek (jelige: Apu 1947)

Édesapámat 2009 januárjában vastagbéldaganattal operálták. Ezt írták a zárójelentésre: mérsékelten differenciált adenocarcinoma infiltratioja a vastagbélben. A daganat áttöri a vastagbél falának a rétegeit és a serosai felszínt. A kipreparált 16 nyirokcsomó közül 1 db tartalmaz metastaticus adenocarcinomát.

Astler-Coller által módosított Dukes osztályozás: c2 TNM:pT4,pN1,V1.

A műtét után kemoterápiára került sor, 8 kezelést kapott, amit kitűnően viselt, mellékhatások nélkül, jó étvággyal. Már vége a kezelésnek, az onkológus szerint többre nincs szüksége. A műtéttel Hartmann szerinti resectiót végeztek. Most készülünk a műtétre, amellyel remélhetőleg visszahelyezik a vastagbelet. A napokban volt colonoscopiás vizsgálaton, amin azonban „valamit” találtak. A záró szerint a colon ascendensben 3 cm x 2.5 cm polypoid vérzékeny npl. látható.

Vélemény: Npl. colontos ascendentis (szinkron laesio) Semipeduncularis polyp a coecumban. St.p.anusprae. Nagy valószínűséggel a colon ascendensben észlelt tumor szinkron laesionak tekinthető.

Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam, de nem mondtak szegény apunak szinte semmit, csak hogy polipja van. Előjegyezték műtétre, de igazából azt sem tudja, hogy a polipot távolítják-e el, vagy meglesz-e neki a korrekciós műtét. Ön szerint ez a colonoscopiás lelet pontosan mit jelent? Egyébként szervi áttétet sehol nem találtak.

A polip azt jelenti, hogy valamilyen szövet kidomborodik a nyálkahártyából, s általában nyele is van, amin ül a polip feje, a nyálkahártyával a kapcsolatot a fejnél a polip talpa alkotja. A polip tehát részben egy elváltozás formájára utal, de a polip kifejezést használják jóindulatú daganatoknál is, ilyen jóindulatú polipokat gyakran találnak vastagbél tükrözéskor.

Ugyanakkor a  vastagbéltükrözés (colonoscopia) leletében az npl azt jelenti, hogy neoplazma, vagyis rosszindulatú daganat, tehát a látott elváltozást a vizsgáló rosszindulatú folyamatnak valószínűsítette. A rosszindulatúságot biztosan csak szövettani vizsgálattal lehet kimondani, de a mostani polipra vonatkozó szövettani leletet nem találtunk a levelében (lehet, hogy most van folyamatban a szövettani értékelés a napokban végzett tükrözést követően).

Ezt a daganatot a vastagbél felszálló (aszcendáló) szakaszában találták, vagyis a jobb testfélben, a vakbéltől (ahol beszájadzik a vastagbélbe a vékonybél) felfelé induló szakaszon.

Azt, hogy most milyen műtétet terveznek, a beavatkozást majd elvégző sebésszel kell megbeszélniük. Amennyiben a bélben valóban újabb rosszindulatú daganat alakult ki, akkor valószínűleg ennek műtéti eltávolítására kerül sor, különösen akkor, ha az egyéb hasi-mellkasi vizsgálatok nem mutatnak a szervezetben máshol áttéte(ke)t, ahogyan ezt levelében is írja. (Áttétek esetén változik a műtétek megítélése.)

Azt is a sebész tudja megmondani, hogyha ez a polip rosszindulatú, s itt újabb vastagbélszakasz eltávolítására kerül sor, ugyanazon operáció során el lehet-e végezni a korrekciós műtétet, vagy a mostani műtét miatt továbbra is szükség van a tehermentesítő bél-sztómára, nyílásra.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Polipszűrés CT-vel, MR-rel?
Végbélrák és májáttét
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top