Végbélrák: rosszul sikerült sztóma? (jelige: PAPA)

Apósomat másfél hónapja műtötték végbéldaganattal, stomát kapott. Most mégis váladék jön tőle a végbelén keresztül, sőt kiderült, hogy még mindig van benne daganat. Kapott műtét előtt sugárkezelést és kemoterápiát. Most megint menni kell neki sugárkezelésre és kemoterápiára. A műtétet végző orvos semmit nem magyaráz el neki, szabályosan kerüli. Mi történhetett? Valami rosszul sikerülhetett?

Sztóma felhelyezésére több okból is sor kerülhet. Végbélráknál, amennyiben a daganat teljesen eltávolítható, ez lehet, hogy csak a végbélnyílás megszüntetésével történhet. Ez elsősorban a végbél alsó-közpépső harmadában található rákos daganatoknál fordul elő. Ekkor a sztóma az „ára” annak, hogy teljes mértékben el tudják távolítani a daganatot, ami a gyógyulás esélyét hozhatja.

Sztóma felhelyezésére kerül akkor is sor, ha a béldaganatos folyamat műtétileg nem eltávolítható, de a széklet eltávozásának útját biztosítani kell. Ilyenkor a sztóma biztosítja azt, hogy a bélsár távozzon, de közben a rosszindulatú daganat bennmarad. Ilyenkor nem a műtét sikerül rosszul, hanem a műtét során talált helyzetet nem lehet sebészileg megoldani, például azért, mert a daganat összekapaszkodik a környezetével, például daganatos szóródás van a hashártyán. Ekkor az egyéb onkológiai módszerek, a sugárterápia, a kemoterápia biztosíthatja azt, hogy a daganat osztódása és növekedése lassuljon, mérete megkisebbedjen.

A műtétet végző orvost a beteg legközelebbi hozzátartozója is felkeresheti és érdeklődhet a beteg állapotáról (illetve az, akit a beteg erre feljogosít és ezt jelzi az orvosnak), illetve arról, hogy pontosan milyen műtét történt, mit találtak a műtéti területen, és milyen további kezeléseket terveznek. A sebészi ellátás befejezésekor az írásban kapott zárójelentésből is választ kaphatnak a kérdéseikre, esetleg a háziorvos segíthet értelmezni az ott leírtakat.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top