Végstádium, hányinger (jelige: vacsora)

Édesanyám 14 éve küzd egy mára már sokszorosan áttétes, utolsó stádiumhoz közelítő daganattal (mell, csontok, máj, agy). Már nem sok reményt fűzünk ahhoz, hogy valaha még érezni fogja az ételek ízét és illatát, de enni még csak tudna, ha nem gyötörné állandó hányinger. Rengeteg gyógyszert próbáltunk, de semmi eredmény.

Kérlek, ha van valami kúp vagy tabletta, ami úgy csökkentené a hányingerét, hogy nem lenne kába, rengeteget segítenél!

A hányinger csillapításának lehetőségét nagyban befolyásolja az, hogy melyik típusú panaszról van szó: nincs ugyanis univerzális szer, amellyel el lehetne kerülni ezt a kellemetlen, gyötrő, s a szervezetet megterhelő tünetet, ezért mindig a kezelőorvos a kompetens annak eldöntésében, hogy adott szituációban milyen segítséget tud adni a tünetek elviselésében.

Édesanyja betegségének leírása alapján a hányingert, hányást több dolog is okozhatja: részben a májáttétek, részben az agyi áttétek. Ez utóbbi esetben az úgynevezett dehidráló (vízelvonó) kezelés csökkentheti az agyi áttétek körüli vizenyőt, s így csökkenhet a hányinger. Esetleg az agyi gócok sugárkezelése csökkentheti azok méretét , ezáltal mérsékelheti a hányingert. A dehidráló  (vízhajtó szteroidok stb). kezelés dózisának emelése is csökkentheti az agyi eredetű hányingert, hányást.

A kemoterápiás szerekkel össze nem függő tartós teltségérzés, émelygés csökkentésében gyakran beválnak a nem szetron típusú hányáscsillapítók, elsősorban a metoclopramid tartalmú készítmények. A betegek egy része a B6 vitamin előnyös hatásáról is beszámol. Leveléből nem derül ki, hogy a „rengeteg gyógyszer között” melyiket alkalmazták már, ugyanakkor azt feléttelezzük, hogy ezeket már mind kipróbálták.

Amit a gyógyszerektől függetlenül megpróbálhat a beteg: gyakran keveset enni, jól megrágni a falatot, kerülni a csömören édes és/vagy zsíros ételeket, elkerülni a számára kellemetlen szagokat, utóbbi nyomán esetleg nem melegen, hanem csak szobahőmérsékleten fogyasztani (úgy kevesebb illat terjeng) az ételt, tiszta gyümölcsleveket inni, kerülni a koffeines és szénsavas italokat. Másoknál beválik, ha étkezés után nem fekve pihennek, hanem karosszékben ülve, s ha jelentkezik a hányinger, mélyeket lélegeznek. Pszichológiai módszer, ám esetenként nem kevésbé hatásos, ha sikerül elterelni a figyelmet, lekötni a beteget kézimunkával, keresztrejtvénnyel, egy számára kedves filmmel, fényképnézegetéssel, olvasással. A lényeg: ne a betegségről és annak tüneteiről szóljon az egész napja.

Mindezek természetesen csak általános tanácsok, hiszen minden beteg más és más, így mindenkinél ki kell tapasztalni, hogy mi járhat eredménnyel, s azt jelenleg csak Ön tudhatja, hogy édesanyja jelen állapotában mire képes, s mi okozhat számára örömet.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
A kemoterápia mellékhatásai
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hányás a halálig?
Koponyasugárzás és hányás
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Májáttétes emlőrák
Tüdőrák, utolsó hónapok
Sok áttétes tüdőrák

Top