Végzetes petefészekrák (jelige: zero)

Édesanyám egy hete halt meg, petefészekrákja volt. 4 hónappal ezelőtt diagnosztizálták. A kórházban felnyitották, de nem lehetett műteni, mert áttétek voltak a bélre és szétszóródott a hasfalon. Rengeteg víz volt a hasában, 5 litert leengedtek.

Decemberben kapta az első kemoterápiát (Taxol, Carboplatin). Utána nagyon rosszul volt, nyolc napig hasmenése volt, nagyon legyengült. Januárban a második terápia után jól érezte magát, de elkezdett szaporodni nála a víz. Vízhajtót kapott, miután 15 kg-t lefogyott, annyi víz elment tőle. Romlott a vérképe, 5 egység vért kapott. A harmadik terápia február elején volt. A nővér nem vette észre, szétpattant az ér és a szer éren kívül ment. Erősen begyulladt a keze, csuklótól a könyökéig, mintha leforrázta volna. Esperson krémet kapott rá, amitől nem múlt el. Közben leesett a fehérvérsejtszám 1,2-re, Nirypan injekciókat kapott. Február végén, az utolsó két napján erős fájdalmai voltak, a veséi leálltak, vérnyomása leesett 90/40-re, majd 70/60-ra, pulzusa alig tapintható volt.

Az a kérdésem, hogy a halálának egyik oka lehet-e, hogy éren kívül ment a Taxol?

Az éren kívül ment citosztatikus infúzió elsősorban helyi elváltozásokat okoz, a veseleállással, a vérnyomáseséssel, amelyekről levelében beszámol, valószínűleg nem függ közvetlenül össze. Vérnyomásesés gyakran előfordul az élet utolsó napjaiban, amikor gyengébb a szív, nem képes olyan erővel pumpálni a vért, amire a szerveknek szüksége lenne; a veseleállás is nagyon sok okból kialakulhat, például a hasi daganat gátolja a vizeletelfolyást, illetve az alacsony vérnyomás miatt is rosszabb lehet a vesén a vérátfolyás, s így a káros anyagok kiválasztása.

A kialakult tüneteket számos más ok is magyarázhatja, amelyekről a kezelőorvostól is tájékozódhatott, tájékozódhat. A körülmények és a betegdokumentáció pontos ismerete nélkül mi természetesen még részletes levele alapján sem alakíthatunk ki biztos állásfoglalást.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top