Vékonybéltumor, májáttét (jelige: harc az életért)

A vékonybélben kezdődött a folyamat, kiderítették, hogy tumor, el is lett távolítva januárban privát klinikán, viszont még januárban észrevettek egy pici borsószemet a májon. Az orvos azt mondta, hogy majd fél év múlva átnézi mivel annyi szükséges, hogy fölépüljön a szervezet és új műtéthez kezdjen. Volt párszor a személy vizsgálaton, azt mondta az orvos, hogy minden rendben van.

Júliusban fájdalmat érzett a bal lábában és azóta nem bír normálisan járni, volt röntgenen szeptember 10-én és nem látszódott semmi a felvételeken, egyedül az, hogy a negyedik csigolyája eltört. De a személy lesoványodott, pár nappal ezelőtt úgyszintén volt röntgenen november 9-én, s megállapították, hogy a bal medencecsontja sorvad, valamint vannak áttétek a májban, majd hazaküldték a személyt, mert nem merték megoperálni.

Kérdezem, mit lehet ilyenkor tenni? Sugarazásnak lenne-e értelme? Mivel nagyon el vagyunk keseredve, s igenis úgy érezzük, hogy az orvosnak időben kellett volna valamit lépni. Legyen szíves adjon pozitív tanácsot!

Leveléből nem derül ki számunkra, hogy januárban a borsónyi májelváltozás megtalálása vagy az elváltozás gyanúja után mikor történt újabb képalkotó vizsgálat (például CT, MR, esetleg ultrahang). Nem világos számunkra, hogy a csigolyatörés hátterében a csigolya daganatos csontáttéte áll-e, illetve az sem, hogy mit jelent, hogy a bal medencecsont sorvad. Amennyiben igazolódik, hogy áttétes betegségről van szó, amely több helyen érinti a szervezetet, akkor elsősorban kemoterápiát szoktak javasolni.

Amennyiben a csontokon áttét igazolódik és ez erős fájdalmat okoz, sugárterápia mérsékelheti ezt a fájdalmat, ilyenkor a sugárkezelést a fájdalmas csontokra adják. Ha áttétes csontfolyamatról van szó, akkor a további csontok szerkezetének daganatos átépülését lassíthatják az úgynevezett biszfoszfonát készítmények alkalmazásával.

Leveléből nem derül ki számunkra, hogy hol történnek a beteg kontroll vizsgálatai: onkológiai osztályhoz, onkológiai centrumhoz lenne érdemes fordulni a további teendők meghatározására.

Kapcsolódó cikkek:
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Vastagbélrák és végbélrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vékonybélrák 20 évesen
Öröklődő vékonybélrák?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top