Vérkép és a máj állapota (jelige: DELFIN)

Vérképem folyamatos ellenőrzése során a Gamma-GT eredményem folyamatos növekedést mutatott, bár volt hogy visszaesett. Tavaly novemberben az értékszám: 89 U/1, idén februárban már 116 U/1 és most már a GPT értékszámom is magas: 163 U/1. Ultragangos vizsgálat eredménye: a máj norm. nagyságú, alapállománya szabályos echoszerkezetű. A bal lebenyben a 3-as segmentumban 36×22 mm-es, a májconturt elődomborító, az alapállománytól minimálisan echoszegényebb, kissé fokozott vascularisatiojú terime ábrázolódik (FNH?) Az epe, vese, lép rendben.

CT-vizsgálat előtt állok. Az eddigi adatok alapján mennyire kell aggódnom?

Az elmúlt időszakban – ha jól értjük levelét – a májenzim értékei folyamatosan emelkednek. Ez további kivizsgálást indokol, illetve az ultrahanggal látott elváltozás mibenlétét is tisztázni kell további képalkotó vizsgálatokkal, emellett újabb laborvizsgálatok is szükségessé válhatnak. A további vizsgálatok mondhatják meg, hogy mennyire kell aggódni, és milyen betegség állhat az értékek emelkedése mögött.

A kérdőjelesen szereplő FHN betűszó a „focalis nodularis hyperplasia” rövidítése, ami egyfajta jóindulatú májdaganatot jelöl.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Jó és rosszindulatú daganatok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Teendők FHN esetén
Májvizsgálat eredménye
Sugárkárosodás a májban?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
FHN
Májdaganat tünet nélkül
Májdaganat és hőterápia
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májrák kockázata

Top