Veseáttét és EGFR (jelige: aggódó gyermek)

Édesanyámnak 2006 márciusában a hajas fejbőrön daganatot találtak. Ezt ambuláns keretek közt eltávolították. Miután ennek szövettana pozitív lett, kezdtük a további vizsgálatokat. Néhány hónap után diagnosztizálták a tüdőn az áttétet. Erre kemót kapott, amire jól reagált, ekkor már szedtük a Flavin termékeket. Ez egy 1×1,5 cm-es daganat volt a tüdőcsúcson, apró szétszóródásokkal. Nem tudom, hogy a kemónak vagy a Flavinnak köszönhetem, de a szétszóródások eltűntek.

2007 májusában a vesében vesekő lett, amire gyógyszeres kezelést és fájdalomcsillapítót kapott. Most viszont karácsony után diagnosztizáltak a másik vesén egy áttétet, amire sugarat vagy kemót fog kapni a jövő héten. Most olvastam a neten az EGFR-ről. Ön szerint van esélye, hogy ezt megkapja, illetve megkérdezném: mit javasol, mit próbáljak még ki, amivel segíthetek? Szükségem van az anyukámra és szeretném, ha még sokáig élne.

A levelében leírtak alapján nem derül ki számunkra egyértelműen, hogy pontosan mi az elsődleges (primer) tumor: egy bőrdaganat (például melanoma malignum) adott áttéteket a szervezetben, vagy esetleg egy elsődleges tüdőrák adta az első jelként észlelt bőráttétet és a tüdőn lévő gócokat, valamint jelenleg a veseáttétet?

Amennyiben tüdőrák az elsődleges daganat, akkor arra hazánkban is forgalomban van egy olyan tablettás, célzott terápiás gyógyszernek nevezett készítmény, amelyet olyan betegek kaphatnak, akik korábban már áttétes, nem kissejtes tüdőrák miatt kaptak kemoterápiás kezelést. Az EGFR receptor pozitív betegeknél ez az erlotinib hatóanyagú készítmény javíthatja a túlélést.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Tüdőrák
Bőrrákok
Daganatok jellemzői
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák célzott kezelés
Mitől lehet a tüdőrák?
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák tüdőáttéttel
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Veserák tüdőáttéttel
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top