Vesedaganat és combfájdalom (jelige: Béka)

Két hónapja 3,6cm-es vesesejtes daganatot távolítottak el pólusresectioval az egyik vesémről (T1a-G2 NxMx). A kezelőorvos szerint további kezelésre nincs szükség, vizsgálatra is csak egy év múlva, mert áttétet a CT nem mutatott a műtét előtt. A várható következményeket firtató kérdésemre a válasz: Ön meggyógyult. Hihetek-e ennek a kijelentésnek? Combcsont felső részének nyomásra történő fájdalma lehet-e áttét jele?

A zárójelbe tett szövettani lelet azt mutatja, hogy a nyirokcsomók daganatos érintettsége nem ismert (Nx). A műtétet követő első évben azért a legtöbb onkológiai szakrendelésen 3-6 havonta hasi ultrahang vizsgálatot és mellkas röntgen vizsgálatot végeztetnek, a fizikális orvosi vizsgálat mellett. Amennyiben ezeken nem ábrázolódik kóros eltérés, valóban a következő CT vizsgálatra csak kb. 1 év múlva kerül sor.

„A combcsont felső részének nyomásra történő fájdalmasságát” sokféle dolog okozhatja, egy egyszerű zúzódástól az izületi eredetű panaszokig. Ugyanakkor, mivel a vesedaganatok adhatnak áttétet a csontokba is, ha a panasz hetekig nem múlik, ennek kivizsgálása indokolt.

Top