Vesedaganat?

Meg szeretném kérni, hogy válaszoljon kérdéseinkre és fordítsa le a következő rövidítéseket, eredményeket és véleményeket, mert a mi orvosunk – dunaújvárosiak vagyunk- nem magyarázta el mi mit jelent és mi a baja a férjemnek.

Az egész 2007 decemberében kezdődött, amikor elmentünk az urológiára, mert a párom a bal heréjén csomót észlelt. A bal here felső pólusában ventrálisan kis tömöttség észlelhető. USG: a jobb vese kp. harmadában 25 mm-es echodus képlet. AML vsz., a herék épek. Jav.: AFP, Beta-hcg folyamatban, hasi CT vizsg. Írta az orvos és megjegyezte, hogy a herében a csomó csak egy stressz vagy trauma miatt alakult ki. A kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges-e?

2008 januárjában az eredmények így alakultak:
AFP: 3,48
Beta HCG: < 1
T. vizelet negatív.
Hasi CT: a jobb vese kp. harmadában 2 cm-es inhomogén csökkent halmozású terime. AML? MR vizsgálat. A kérdésem: mit jelentenek ezek és mi az inhomogén csökkent halmozású terime?

MR vizsgálat eredménye : A jobb vese kp. harmadában25x15x20 mm nagyságú, szabálytalan alakú, a T2 súlyozott és STIR mérésben emelkedett jelintenzitású a kontúrból előboltosuló góc látható.
Vélemény: Tu.renis l.d. A T1 súlyozott mérésben zsírtartalomra utaló fokozott jelintenzitás nem figyelhető meg. Az elváltozásban cystosus részlet is ábrázolódik. A kérdésem mi a Tu. renis. l.d.? Mit írnak itt pontosan?

Legközelebb júniusban hívta vissza kontrollra az orvos a férjemet, amikor vizsgálat végül nem volt, csak megkérdezte, hogy érzi magát? Eddig sem volt semmi panasza a Drágámnak és ez a mai napig így is van. Majd előjegyezték UH vizsgálatra, ami tegnap 2008.07.07-én meg is volt az eredménye pedig a következő: a jobb vese kp. harmadában a kéregben, azt elődomborító, 23×13 mm-es, kissé inhomogén, részben echodúsabb képlet van. A kérdésem, jól értelmezem ez a góc vagy nem tudom mi kisebb lett mint volt? Lehetséges, hogy szépen lassan ez eltűnik? Ön szerint mi ez, ciszta vagy daganat? Mennyire rossz ez a valami?

Ha esetleg tudna nekünk orvost ajánlani, aki ezzel foglalkozik, azt még nagyon megköszönjük!

2007-ben az ultrahang vizsgálaton (USG: ultrasonographia) a jobb vesében írtak le egy tömött képletet, és a herében észlelt tömöttség miatt javasolták az SFP (alfa fötoprotein) és a beta-HCG (béta humán kori-godadotrop hormon) szintmeghatározását, mivel ezek például hererákban megemelkedhetnek, azaz jelzés értékű lehet a változásuk.

Az Önök  által közölt AFP és B-HCG eredmények a legtöbb laborban normál tartományba esnek (laboronként különbözhetnek a normál határértékek, ahhoz kell viszonyítani). Az AML valószínűleg az angio-myo-lipóma rövidítése (az angio az érre, a myo az izomra, a lipo a zsírra utal). Ez a vese jóindulatú daganata, ez komputer tomográfiás röntgen vizsgálaton (CT), illetve mágneses rezonancia vizsgálaton (MR) általában jellegzetes képet ad.

A Tu renis l. d. az jelenti, hogy jobb oldali (lateri dextri) vesedaganat (tumor). Azt írják le, hogy az MR alapján nem tapasztalnak fokozott zsírtartalmat a gócban, tehát ezért azt gondolják, hogy nem angiolipomáról van szó (a lipoma magas zsírtartalmú jóindulatú daganat).

A góc orvosi szemmel azonos méretű, mivel a különböző vizsgálatokon (UH, MR, CT) észlelt 1-2 mm-es eltérések nem jelentősek, magyarázhatóak a képalkotó módszerek különbözőségével is. Az Önöket vizsgáló orvos azt feltételezi, hogy nem rosszindulatú folyamatról van szó, és a képalkotó vizsgálatokkal történő követés mellett döntött.

Természetesen kérhetnek másodvéleményt egy másik urológustól vagy onkológustól, aki az összes lelet ismeretében kialakíthatja saját állásfoglalását. Magunk konkrét orvost nem ajánlunk, érdemes a háziorvostól tanácsot kérni.

Kapcsolódó cikkek:
Hererák és hímvesszőrák
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top