Vesefájdalom, kontroll UH (jelige: patakialma)

Egy UH vizsgálaton a bal vesémben 13 mm-es angiomiolypomát találtak. 4 évvel ezelőtt vesekövem már volt, mely természetes úton távozott. Akkor még nyoma sem volt ennek az elváltozásnak. Néha nem túl erős vesetáji fájdalmaim vannak. Az UH vizsgálatot végző orvos azt tanácsolta, hogy évente egy kontroll UH-t végeztessek. Elegendő ez, vagy egyéb vizsgálatokra is szükség lehet? Válaszukat köszönöm: egy 32 éves anyuka

Az angiomyolipoma elvileg szövettani diagnózis, amely ér-izom-zsír eredetű jóindulatú daganatra utal. Az ultrahanggal valószínűsíthető, hogy ez az elváltozás áll fenn, de mivel az elváltozás a vesén található, kiderülése miatt érdemes urológushoz fordulni, s a tanácsát kérni, hogy van-e az ő véleménye szerint egyéb teendő, mint az időnként végzett kontroll UH vizsgálat, van-e szükség arra, hogy a vesében talált elváltozás mibenlétét esetlegesen citológiai vizsgálattal tisztázzák.

Mivel az elváltozásra most derült fény, a kontrollsorozat első időszakában indokolt lehet gyakoribb ultrahang vizsgálat, majd ha a felfedezett képlet nem nő, nem változik, akkor elegendőek az éves kontrollok.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Veserákok
Veserák: célzott terápiák a jobbulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top