Veserák: alternatíva kemoterápiára? (jelige: Alin)

Arról hallottam, hogy Németországban van egy kemoterápiát helyettesítő(?), kiváltó (?) kezelés. Tudnak erről bővebbet írni?

Rosszindulatú daganat (III. grade) volt a vesémen, azt eltávolították. Most különböző CT vizsgálatokkal keresik az esetleges áttéteket.

A veserákban adható kemoterápiás kezelések mellett, illetve azoktól függetlenül is szoktak úgynevezett immunterápiát is adni, interferon, illetve interleukin-2 tartalmú gyógyszerkészítmény (injekció) formájában.

Az Európai Unióban (így hazánkban is) nemrég törzskönyveztek két készítményt az áttétes vesesejtes rák kezelésére. A sunitinib hatóanyagú az egyik, ennek javallatai között a helyileg előrehaladott, illetve áttétes vesesejtes rák is szerepel. A sorafenib hatóanyagú tabletta akkor adható, ha a betegnél a korábban alkalmazott interferon vagy interleukin-2 kezelés már nem hatékony.

Mivel ez a két készítmény jelenleg csak áttétes daganatban adható, és műtét utáni kezelés részeként nincs törzskönyvezve, az Ön esetében (amikor remélhetőleg a képalkotó vizsgálatokkal nem találnak áttétet) nem indokolt ennek a kezelésnek az alkalmazása. Egyébként ez a két utóbbi készítmény jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz benyújtott egyedi méltányossági kérelem kedvező elbírálása után kapható.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákgyógyszerek: nem méltányos sokat várni
Panaszvonal, ha késik a gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák tüdőáttéttel
Veserák gyógyulási esélyei
GIST kezelése
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Veserák tüdőáttéttel
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top