Veserák gyógyszeres terápiája

Apum egészségéért küzdünk. 2007 novemberében eltávolították apu egyik veséjét, majd 2008. január óta GEM + CDDP kezelést kap 1 hét, majd 2 hét szünet periódusokkal, hogy a nyirokrendszerben lévő áttéteket visszaszorítsuk.
Internetes tájékoztatók alapján viszont látszólag nem ez a kezelés tűnik a számomra (Számára) a legmegfelelőbbnek, de nyilván ezt én műszaki végzettségemmel nem tudhatom és még annyira sem határozhatom meg.

Mi a véleményük, hogyan lehetne az általánosan elfogadott legmegfelelőbb kezeléshez (talán az érképződés gátló?) juttatnom apumat, mert ha már bizalmat szavaztunk a kezelésnek, akkor lehetőleg legyen az hatásos és ne egy felesleges tortúra.

A kezelőorvost sem szeretném megbántani, hiszen kedves, készséges és a tapasztalatok alapján örülnünk kell, hogy Valaki foglalkozik egyáltalán egy idősödő emberrel, de Neki említve az érképződés gátlót, úgy reagállt, hogy ez még nem bevett kezelési eljárás a veséből induló daganatok esetén.

Az alkalmazott kezelés a veserákban gyakran bevetett citosztatikus kombináció. Az érfejlődést gátló kezelést valóban csak a közelmúltban törzskönyvezték az Európai Unióban, ennek eredményeként viszont immár Magyarországon is rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, ezt megelőzően „kísérleti” kezelésnek minősült.

Bizonyos, pontosan behatárolt szövettani típusú veserákoknál lehet alkalmazni a bevacizumab hatóanyagú kezelést helyileg előrehaladott vagy áttétes vesesejtes rákban. A terápiát interferon kezeléssel kombinálva lehet alkalmazni, úgynevezett első vonalbeli kezelésként (tehát első kemoterápiás kezelésként) az arra alkalmas betegeknél.

Van egy másik úgynevezett célzott terápia is, amely szintén nemrég kapott törzskönyvi engedélyt az Európai Unióban, s amelyet másodvonalbeli kezelésként lehet alkalmazni arra alkalmas betegnél vesesejtes rákban. (Akkor „másodvonalbeli” a kezelés, ha a beteg már túl van egy daganatgátló terápián.) Ez egy tablettaként adható gyógyszer, hatóanyaga sunitinib.

Az elsőként említett terápia finanszírozásához az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz a betegnek és a kezelést javasló orvosnak kell dokumentációval alátámasztott kérelmet benyújtani, ezzel úgynevezett egyedi méltányossági eljárást kezdeményezni – amennyiben az onkológus szakorvos is javasolja a kezelést a beteg kísérőbetegségeinek, általános állapotának és az eddigi terápiáknak a figyelembe vételével.

A második kezelésnél nemrég lehetővé vált, hogy az onkológus receptre felírja a tablettát, a gyógyszer törzskönyvében (vagyis a gyógyszerhatóságak által jóváhagyott alkalmazási előírásában) leírtak figyelembe vételével.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Veserák: célzott terápiák a jobbulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top