Veserák gyógyulási esélyei (jelige: Blanka)

Már korábban írtam, hogy férjemet 5 évvel ezelőtt műtötték vesedaganat miatt. A kórházi záróján vese rosszindulatú daganata, kivéve a vesemedence. Ez év tavaszán a gerincén találtak egy daganatot, amelyet megműtöttek. Műtét előtti röntgen izotóp eredménye: A L.III. és IV. csigolyák területén inhomogenitás, a L .IV. csigolya területén intenzív dúsulási töblettel. A csontvázrendszer egyéb területein kornak megfelelő, szabályos radiofarmakon-eloszlás.

Angiográfia-DSA. /j.o.a fem.punctio/: a lumbalis III. és IV. csigolyatestekben ill. a IV-es bal ívben látszott pathológiás hiperaemia. A vizsgált lumbális artériák felől spinális ág nem indult. A bal oldali lumbalis II., III. és IV. arteria felől 150-250 mikrométeres PVA granulátumot injektálva a pathológiás telítődést sikerült maradéktalanul megszüntetni.
A csont többi területén nem képződött más áttét, a hasi UH és melkasfelvétel, valamint hasi CT más helyen sem mutat áttátet. A veseágyba sem látható kóros képlet.

A szövettani eredménye carcinoma clarocellulare metastaticumot igazolt.
A műtét után mai napon voltunk idegsebészeti szakrendelésen, ahol 2 ir. Th.-L gerinc rtg. készült, melynek eredménye: az L.IV. csigolyában a csontcement jó pozicióban. A többi csigolyákon kóros radiológiai eltérés nem észlelhető.

Ezek után azt szeretném kérdezni, hogy a gyógyulásnak milyenek az esélyei?

A most leírtak alapján  nincs arra utaló jel, hogy távoli áttétet mutatnának a szervezetben a képalkotó vizsgálatok, ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy biztos a teljes gyógyulás. A gerincben képződött daganatot (áttétet) eltávolították, de sajnos nem lehet kizárni, hogy a véráram útján, ugyanúgy ahogyan a gerincbe, más csigolyákba, csontokba vagy más szervekbe (tüdő, máj, stb.) nem jutottak-e el rosszindulatú daganatos sejtek, amelyek ott megkapaszkodva növekedni képesek, csak esetleg jelenleg esetleg olyan kicsik, hogy a különböző képalkotó vizsgálatok során nem ábrázolódnak, s kicsiny méretük miatt panaszt, tünetet sem okoznak.

Továbbra is fontosak a rendszeres onkológiai kontrollvizsgálatok, hogy egy esetleges kiújulást korai állapotában (még kis tumorméretnél) észlelni lehessen, hiszen így jobbak lehetnek a kezelési esélyek. A most operált csontáttét miatt tablettás, vagy
bizonyos időközönként ismétlődően, infúzióban adott biszfoszfonát kezelést is javasolhat onkológusa.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Veserák tüdőáttéttel
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top