Veserák kezelése és kilátásai (jelige: Mama)

Sajnos a családunkban az a helyzet áll fenn, hogy a nagyszülők közül már csak a nagymamák élnek, így különösképpen fájó, hogy az egyiknél veserákot diagnosztizáltak, valószínűleg túl későn. Tavaly a 63 éves nagymama (anyósom), aki egyébként inzulinos diabeteses és látási problémákkal is küzd, vérnyomásproblémákkal kórházba került. A magas vérnyomását (240) a háziorvos már évek óta kezeli különböző gyógyszer-kombinációkkal, kapott erősítő vitaminkezelést, stb.

Tehát a daganat eltávolítása után (ami kitüremkedett a vesén, lévén 15 cm, ráfonódott a lépre, így azt is el kellett távolítani) most tartunk ott, hogy az onkológián azt mondták neki: mivel 2 és fél évet veszítettek a diagnózissal, a leletek alapján teljes áttéte lehet. Jön a CT és egyéb vizsgálat, de a mama nem akarja vállalni a kezeléseket, mert már anélkül is rosszul van.

Kérem írja meg mire kell számítanunk, ha vállalja a pesti sugarat és a székesfehérvári kemót és mire ha minden kezelést elutasít?

Azt, hogy vannak-e áttétek, a részletes kivizsgálás mondhatja meg, s ettől is függ, hogy milyen daganatellenes kezelésre lenne szükség. A javasolt kezelések esetleges mellékhatásairól a kezelések tervezett megkezdése előtt tudnak tájékozódni, amikor már tudható, hogy pontosan milyen kezelési módot javasolnak.

A terápiákat abban bízva adják, hogy általuk összességében javítható a páciens állapota. A kezelésekkel a szervezetben esetleg feltételezhetően meglévő és/vagy konkrétan kimutatott daganatos sejtek, daganatos gócok növekedését igyekeznek gátolni, illetve lassítani azáltal, hogy akadályozzák, lassítják a ráksejtek osztódását. A szövettantól és a betegség aktuális kiterjedtségétől függően különféle kezelési módszerek jöhetnek szóba, amiről szintén felvilágosítást kaphatnak az anyósát kezelő onkológiai osztályon vagy ambulancián. Minden egyes esetben a kockázatok és a terápiától várható előnyök mérlegelésének kell megelőznie egy döntést.

Nemcsak orvosi értelemben kell informálódni: mivel a betegséggel való szembesülés traumát vált ki az érintettből, hiszen sok minden átértékelődik ebben az időszakban, nagyon fontos, hogy a családtagok érzelmileg miként viszonyulnak a beteghez, milyen lelki támaszt tudnak számára nyújtani. Sok múlik azon, hogy a beteg magában tartja-e félelmeit, szorongásait vagy van olyan családtag, bizalmas jó barát (akár onkopszichológus), akivel meg tudja ezeket beszélni. Ez azért is fontos, mert a betegség megélésének mikéntje befolyással van arra is, hogy egy beteg miként viszonyul azokhoz a terápiákhoz, amelyeket felajánlanak számára, illetve amiben aktuálisan részt vesz.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
A betegséggel lélekben is meg kell küzdeni
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top