Veserák kiújulás esélyei (Jelige: Judit)

Édesanyámnak rosszindulatú vesedaganata volt. 7 cm-esen fedezték fel és eltávolították a szervvel együtt. Édesanyám 60 éves. További kezelést nem javasoltak, kizárólag rendszeres ellenőrzést. Kérdésem az lenne, mennyi az esély az újbóli kialakulásra? Illetve milyen gyógyszer, gyógynövény, esetleg más dolog javasolt, hogy megelőzzük az újbóli kialakulást?

Ahhoz, hogy a kiújulási esélyeket becsülni lehessen, ismerni kellene nemcsak az elsődleges daganat méretét, hanem azt is, hogy a daganat áttörte-e a vese tokját, érintette-e a vesekapu ereit, találtak-e áttétet a környéki nyirokcsomókban. Erre vonatkozóan részben a zárójelentésekben találhat adatot, részben az édesanyját ellenőrző orvos adhat felvilágosítást a betegnek, vagy a beteg által megjelölt hozzátartozónak.

Amennyiben a vese környezete, a környéki nyirokcsomók nem érintettek, és távoli áttétre sem derült fény, tehát csak az elsődleges daganat jelentette a betegséget, s azt sebészileg teljes mértékben el lehetett távolítani, akkor jók a túlélési esélyek: az 5 éves túlélés valószínűsége 80 százalék fölötti.

Gyógynövényt vagy más olyan kiegészítő készítményt, amelyről tudományosan bizonyított lenne, hogy csökkenti egy adott típusú rosszindulatú vesedaganat kiújulásának valószínűségét, nem tudunk ajánlani.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vesedaganat?
Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top