Veserák: miért 5 év? (jelige: cindri)

Vesetumor miatt műtenek meg a közeljövőben, ezért az erről szóló írásaikat olvastam el. Köszönöm a tárgyilagos tájékoztatást. Kérdésem az, hogy miért 5 éves panaszmentes időszakról írnak a műtét utáni legtöbb esetben? Ennyi a maximális túlélési esély? Vagy ez az átlag? Miért 5 év?

Az 5 év egy időperiódus, amelyet a statisztikai értékelésekhez használnak. Egy betegségnél azt szokták vizsgálni, hogy az 5 éves túlélés mennyi, vagyis az adott betegségben szenvedő betegek hány százaléka él 5 év múlva.

A daganatgátló kezeléseknél azt is szokták vizsgálni, hogy egy újfajta kezelés mennyivel növeli meg az 5 éves túlélést. Ez azt jelenti, hogy például műtét utáni kezelés nélkül a betegek x százaléka él 5 év múlva, műtét utáni kezeléssel pedig mondjuk 10-20-30… százalékkal több beteg éli meg az 5. évet. Amennyiben panaszmentes (kiújulásmentes) időszakról van szó, ez az 5 év azt is jelenti, hogy a betegnél nincs rákos daganat vagy áttét, nem újult ki a betegség.

Ahogyan a most leírtakból kiderül, az 5 év tehát sem a maximális túlélési esélyt, sem a túlélés átlagát jelenti, sokkal inkább a hosszabb távú kilátások értékelésére használt mutatószám.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top