Veserák operációja után (jelige: anyu)

Édesanyámak kivették az egyik veséjét, mert találtak rajta egy daganatot. A kórszövettani leleten ez áll: Furhman Grade III. differentiáltságú, T3a Nx Mx stadiumú kétgócú világossejtes veserák, mely a recestiós felszínt eléri. A hilusi képletek tumormentesek.

Ez mit jelent tulajdonképpen? Sajnos, ahol műtötték nem tudtam beszélni senkivel érdemben. A műtét előtt mellkasröntgent és CT-t is csináltak rajta, az negatív lett. A helyi kórházba kellett visszamennünk, hogy a további kezelésről döntsenek. Ott immunterápiát írtak fel neki, otthon kell injekciózni magát kétnaponta. Ez kb. 4 hónapja tart.

Rettentő rosszul érzi magát azóta, és mostanában már étvágya sincsen. Ez természetes velejárója ennek, vagy nem? Mit tegyünk? Mire számíthatunk?
Tudom, hogy egy kicsit sokat kérdeztem, de remélem tudnak rá válaszolni.

A T3a daganat azt jelenti, hogy a daganat eléri a  a vese tokjában lévő, a vese felső csúcsán elhelyezkedő belső elválasztású mirigyet, a mellékvesét vagy a vese körüli szöveteket, ám nem lépi át a vesét borító tokot (az úgynevezett Gerota fasciát).

A hilusi képletek a vesekapu képletei. A vese bab alakú szerv, amelynek homorú oldalán, a vesekapun lépnek be és ki az erek a vesébe, illetve itt indul (és a hólyagban végződik) a húgyvezeték.

Az N a node-t vagyis a nyirokcsomókat jelenti. Az Nx azt jelenti, hogy érdemben nem tudott a szövettani anyagot értékelő patológus nyilatkozni róla (például nem volt nyirokcsomó a vizsgált anyagban).

Az Mx azt jelenti, hogy a patológus nem tud nyilatkozni a távoli áttétekről. Ennek általában elsősorban az az oka, hogy nem ismeri a képalkotó vizsgálatok eredményét, azok jeleznek-e távoli áttétet.

A daganat két gócban volt jelen abban az anyagban, amelyet a patológus vizsgált (tehát két daganat volt). Amennyiben a beállított kezelés mellett tartósan jelentős panaszok jelentkeznek, akkor ezt a kezelőorvossal és/vagy onkológussal meg kell beszélni, aki eldöntheti, hogy ez a kezelés mellékhatása-e vagy az alapbetegséggel függ össze, továbbá dönthet arról is, szükség van-e kontroll labor és/vagy képalkotó vizsgálatokra, illetve ha a panaszok a kezeléssel függnek össze, esetleg módosíthatja a kezelést.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák tüdőáttéttel
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Veserák tüdőáttéttel
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top