Veserák tüdőáttéttel (jelige: csaba)

Férjem 3 évvel ezelőtt operálták veserákkal. Egyik veséjét kivették. Most áttételes tüdőrákot fedeztek fel, 6 cm-es nagy folttal, és sok kicsivel szétszóródva a tüdején. Az onkológus orvosnő SUTENT írt fel, amit méltányossági alapon kérünk az OEP-től. Már két hónapja türelmetlenül várunk a döntésre.

Mit várhatunk a gyógyszertől, illetve két hónapi adag elég lehet a gyógyuláshoz? Kérem nyíltan válaszoljanak! (Amennyiben ebből a rövid tájékoztatásból lehet,)

A tüdőáttéteket adó veserák esetén az elérhető kezelésektől, köztük az Ön által említett, jelenleg egyedi méltányossági kérelem révén hozzáférhető készítménytől az várható, hogy a kialakult tüdőáttéteket, esetleg egyéb áttéteket megkisebbíti, vagy további növekedésüket gátolja, azaz stabilizálja a beteg állapotát stabilizálja.

Ezeket a kezeléseket általában több hónapon keresztül alkalmazzák, körülbelül 2 havonta végzett kontroll képalkotó vizsgálatokkal (pl. CT vizsgálattal) követve a beteg állapotát. Amennyiben hasznos a megelőző két hónapban adott gyógyszer, vagyis kissebednek (regrediálnak) a daganatos gócok, vagy stabilizálódik a betegség, akkor általában a megkezdett kezelést folytatják. Amennyiben a gócok növekedését tapasztalják, vagy új góc jelenik meg, akkor lehetőség esetén kezelést váltanak az onkológusok, abban bízva, hogy az újabb készítmény képes stabilizálni, vagy visszafordítani a betegséget.

A betegség jelen állapotában a sok tüdőáttét miatt nem lehet a daganatot műtétileg eltávolítani, azaz sajnos teljes gyógyulást az alkalmazható kemoterápiás kezelésekkel, immunterápiával, biológiai válaszmódosító kezelésekkel sem lehet elérni.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákgyógyszerek: nem méltányos sokat várni
Panaszvonal, ha késik a gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák gyógyulási esélyei
GIST kezelése
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Veserák tüdőáttéttel
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top