Veserák, veseműtét, nyirokcsomók

2007. augusztus 24-én eltávolították a bal vesémet rosszindulatú daganat miatt. A lépet és a mellékvesét is ki kellett venni. Most megnagyobbodott nyirokcsomók miatt csináltak CT vizsgálatot, ami a következő: a máj megnagyobbodott, alsó polusa eléri a crista ilicák síkját. A 4. és 8. segmentumok átmenetében 4 mm átmérőjű éles szélű hipodens képlet látszik. A máj egyebekben homogén. A jobb vese felső harmadában 2-3 mm átmérőjű hipodens terület látszik. Egyéb szerkezeti eltérés vesében nem mutatható ki. A pancreas éles kontúrú, mirigyes szerkezetű, farok az eltávolított vese helyén helyezkedik el. A vena portae hepatis mögött két, 6 valamint 12 mm átmérőjű lágyrész denzitású képlet, nyirokcsomó látható.

A vena előtt is kimutatható a 8-12 mm eslymphoglandula. A felső paraaorticus régióban is több kerek, ovoid képlet látható. A vena cava inferior előtt pancreas fej mögött 2×3,5 cm-es lágyrész terime látható. A hasi aorta fala hyperdens, meszes. A vizsgálat idején a húgyhólyag vizelettel telt, fala nem vaskos. Az uterus anteflectált helyzetű, homogén. Jobb ovarium helyén 12 mm széles hypodens képlet látható, amely lehet maga az ovarium, esetleg uterusban kidomborodó göb. Egyéb kóros képlet a kismedencében nem mutatható ki. A hét lágyrészeiben dorsalis részében, mindkét oldalon szimmetrikusan 3-10 mm átmérőjű ovoid hyperdens, meszes képletek látszanak.

Kérem, magyarázzák el nekem mit is jelent a CT-m.

A leleten az látszik, hogy a máj megnagyobbodott, a csípőlapátokig (crista iliaca) ér le, de mindössze egy kis gócot látnak benne, egyebekben a máj szerkezete egynemű (homogén). A vesében is leírnak egy kicsiny képletet, de egyik képlet mibenlétéről sem nyilatkozik az Ön által küldött lelet. A hasban a májvéna (vena portae hepatis) mögött és előtt is kimutathatóak 6, 12, illetve 8-12 mm-es nyirokcsomók, valamint az aorta felső szakasza mellett is leírnak több ovális képletet, valamint a hasnyálmirigy (panceras) feje (jobb oldali része) mellett leírnak egy nagyobb 2×3,5 cm-es képletet. A jobb petefészeknek (ovariumnak) megfelelő területen láttak még elváltozást, de a vizsgálattal nem lehetett eldönteni, hogy itt pontosan mi látható.

A vizsgálat végén a leletet értékelő orvosok általában írnak egy véleményt, hogy a különböző göböket, elváltozásokat és képleteket minek tartják a CT kép alapján. Ebben a leletben ilyet nem találtunk. 

Azt, hogy mit jelent a CT lelet pontosan, a beteg kórelőzményének részletes ismerete nélkül nem lehet megmondani. A 6-8-12 mm-es nyirokcsomókról nem lehet biztosan azt mondani, hogy daganatos nyirokcsomókról van szó, azok általában ezeknél valamivel nagyobbak a tapasztalatok alapján. A hasnyálmirigyfej mögött elhelyezkedő 2×3,5 cm-es képlet felveti esetleges daganat góc, daganatos kiújulás eshetőségét, de ezt az onkológusok többnyire citológiai vizsgálattal (szúrással nyert sejtek vizsgálatával) igyekeznek alátámasztani. Azt, hogy ennek a leletnek az ismeretében mi a teendő, mindenképp orvosával tudja megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
A betegséggel lélekben is meg kell küzdeni
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top