Vesetumor, műtét előtti CT (jelige: féltelek)

Legyen szíves magyarra lefordítani férjem vesetumor CT leletét: axialis siku nativ és iv. kontraszt anyagos scan-sorozatot készítettünk, utóbbit arteriás, vénás és vesekiválasztásos fázisban is, rekonstrukcióval coronalis és sagittalis síkú képsorozat készült.

Az ábrázolt tcaudalis mellkasi félben kóros elváltozás nem látható. A hasi szervek szabályosak. A bal vese körülbelül harmada magasságában a laterodorsalis kontúr mérs. kidomborító, lényegében szabályos alakú, ovális legnagyobb átmérőjében 58 mm-es mérs. inhomogén lágyrész densitású elváltozás van, melyben iv. kontrasztanyag beadása után inhomogén, jó halmozás látszik. Az elváltozás convexitásának megfelelően a perirenalis térben mérs. infiltrácio látszik és a pararenalis fascia ott 2 cm hosszú szakaszon min. megvastagodott. Ennél távolabb történő infiltráció nincs. Megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A vese vénák és a vena cava inferior nem mutat kórosat. A retroperitoneumban más kóros nem látszik. A jobb vese nem kóros. A kismedencei szervek szabályosak.

Előzmény nem volt, magas vérnyomás (150/120 körüli érték) kivizsgálása közben hasi ultrahangos vizsgálat során derült ki. Július 28-án a vese eltávolítására kerül sor. Miért tartják az orvosok kétségek között a betegeket? Még mindig jobb a rosszat tudni, mint bizonytalanságban élni már több mint 1 hónapja.

A natív CT vizsgálat azt jelenti, hogy úgy készítik a képeket, hogy még nem adtak be kontrasztanyagot. Utána a leírásban az intravénásan (iv) beadott kontrasztanyag utáni felvételeket is leírják. A kontrasztanyag egy idő után elkezd kiválasztódni a veséken keresztül, ezt is megvárták a vizsgálat során, és ebben a fázisban is készítettek felvételeket, a vese még jobb ábrázolására. Mivel hasi CT-ről van szó, a mellkas egy kis része is beleesik ilyenkor a CT metszetekbe, erről nyilatkoznak akkor, amikor azt mondják, hogy a mellkas caudális (farok felé eső, vagyis a gerinc utolsó csigolyái, a farokcsigolyák felé eső, magyarosan a mellkas alsó) részében nem ábrázolódik kóros eltérés.

Ezt követően írják le részletesen, hogyan néz ki a vesében található elváltozás. A perirenális tér a vese körüli tér. A megnagyobbodott nyirokcsomó hiánya remélhetőleg azt jelenti, hogy nincsenek a vese körüli nyirokcsomóban nagy áttétek (de ezt biztosan csak a műtét utáni részletes szövettani feldolgozás mondhatja ki). Azért készülnek az orvosok veseeltávolító műtétre, mert a CT lelet alapján nagy valószínűséggel gondolhatnak rosszindulatú vesedaganatra – de ezt is csak szövettan alapján lehet kimondani.

Tehát a teljesen biztos rosszat csak a műtét után lehet kimondani, ezért sem tudnak 100%-os határozottsággal állást foglalni az orvosok. A saját kétségei csökkentésére az javasolható, hogy gondolja végig, milyen kérdésekre szeretnének választ kapni, és ezt az átgondolt pár kérdést tegye fel a következő orvosi találkozás alkalmával a kezelőorvosnak. Arra is van lehetősége, hogy a háziorvostól kérjen tanácsot.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák kezelése, mellékhatások csökkentése
Veserák, veseműtét, nyirokcsomók
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top