Veszélyes májbiopszia? (jelige: májáttét epéről?)

Ha az UH egy foltot lát a májon, akkor csak a biopszia jön szóba diagnosztika céljából? Mindenhova le van írva, hogy nem ajánlott, mert szóródást okoz.

Minden beavatkozásnak, különösen az úgynevezett invazív beavatkozásoknak megvan a kockázatuk. Ezek lehetnek enyhék, átmenetiek és lehetnek súlyosak, esetleg életveszélyesek is. Ez igaz akár egy fájdalomcsillapító tabletta bevételére vagy az Ön által kérdezett májbiopsziára is. Természetesen a kedvezőtlen esemény előfordulási gyakorisága különbözik a különféle beavatkozásoknál, erről a beteg a beavatkozás előtt általában írásos tájékoztatást kap és a kockázatok ismertetését követően az intézmény a beleegyezését is kéri.

Ugyanakkor a beavatkozás elmaradásának is vannak kockázatai, hiszen egy „egygócú” májfolyamat lehet, hogy gyógyítható daganatos elváltozás, ám a korrekt kezelés meghatározásához tudni kell, mi is az a góc a májon. Ebben az esetben a helyes diagnózis felállításának és a megfelelő kezelés elmaradásának kockázata nagyobb lehet, mint a diagnosztikus beavatkozás rizikója.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttétek
Epehólyagrák
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top