Veszélyes méhszájseb? (jelige: P3)

Három hete rákszűrésen voltam, ahol et írták az ambuláns lapomra:

„St.: Rendes nagy antefl.uterus, szabad környezet. Colp: Mellső ajkon pontszerű, vérzékeny terület.” Vagyis egy pici méhszájsebem van. Az eredmény P3 lett, és most nagyon megijedtem! Az orvosom azt mondja, pont arról a területről vette le a mintát, ahol a seb van. Gyógyszeres kezelést fogok kapni. Állítólag HPV gyanú nincsen! Megijedjek?

Ne ijedjen meg, de alkalmazza az orvosa által javasolt kezelést, majd menjen el hozzá az ismételt citológiai vizsgálatra, amely eredményének ismeretében lehet dönteni a további, esetleg szükséges teendőkről, vagy meg lehet nyugodni egy P2-es citológiai lelettel.

A P3-as lelet azt jelenti, hogy a mikroszkóp alatt vizsgált mintában már látnak olyan sejteket, amelyek nem szoktak az anyagban jelen lenni. Amennyiben a kontroll citológiai vizsgálat P2-t mutat, akkor általában néhány hónap múlva – ennek megerősítésére, és a baj biztos kizárására – ismét cytológai vizsgálat szokott történni.
Ha a P3-as lelet a kontroll citológiai vizsgálat során ismétlődik, akkor általában a méhnyakból szövettani vizsgálatra mintát vesznek.

Kapcsolódó cikk:
Méhnyakszűrés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakszűrés: nem múló méhszájseb
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt

Top