Világossejtes veserák (jelige: Mike)

64 éves nő, világossejtes veserák pT3aN2M0 diagnózis, műtétileg bal vese eltávolítva + környéki nyirokcsomók is. Vénás betörés nem állapítható meg. Túlélési, kezelési esélyek? Immunterápia, stb.

A pT3 azt jelenti, hogy középnagy daganatról van szó, a pN2a pedig azt, hogy több mint egy nyirokcsomóban volt daganat áttét.

A kezelés meghatározásában fontos ismerni, hogy van-e távoli áttét, ezért a műtét környékén képalkotó vizsgálatokra kerül sor (röntgen, CT, bizonyos esetekben MR), s ez alapján lehet kimondani, hogy valóban M0, azaz metastasis nélküli folyamatról van szó. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét szükséges ismerni ahhoz is, hogy meg lehessen határozni, van-e szükség kezelésre, és ha igen, milyen onkológiai kezelésre (sugárkezelés, kemoterápia, hormonkezelés, interferon vagy interleukin kezelés, esetleg biológiai válaszmodosító adása; ezek többségét csak áttétes esetekben alkalmazzák).

A túlélési esélyeket is befolyásolja ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye, esetleges áttét megjelenésének felfedezése. Amennyiben nincs távoli áttét, általánosságban az mondható, hogy a statisztikák szerint az 5 éves túlélés 50-70% közötti ilyen méretű és nyirokcsomó érintettséggel járó daganatoknál.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák tüdőáttéttel
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Veserák tüdőáttéttel
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top