Visszajöhet a mellrák? (jelige: mit tegyek)

Egy rokonomnál (aki 49 éves) diagnosztizálták a mellrák egyik fajtáját. Ide leírtam, amit írtak neki a vizsgálatok után. Azt szeretné tudni, hogy egy kicsit emberi nyelven mit is jelent mindez, de a főbb kérdése az, mit tegyen annak érdekében, hogy ne jöjjön vissza a rák (pl. változtasson életmódot, ha igen akkor hogyan, vagy mit tegyen), vagy van-e egyáltalán mit tenni, és hogy körülbelül mennyi az esélye az Ön megítélése szerint annak, hogy visszajöjjön?

Anamnézis:
Anamnézisében myoma miatt uterus exstrip szerepel és hypertonia szerepel. Jelenleg a bal emlőben lévő tapintható B5-os res miatt 2007. 09. 24-én mastectomia+ABD történt. KSZ: 6082/07: cc. ductale invas. mammae Mikr. Tumorátmérő 19 mm. NG:3. MI:22/10HPF.ER:90%poz, PR: neg. Cerb-B2: 2+. pT1C. 11db tumormentes nycs.
Tekintettel a szövettani eredményre, javasolt kemoterápia, majd hormonterápia.

Szövettani vizsgálat alapján CerbB2:+++, ezért kemoterápia után adjuváns Herceptin adása szükséges.

VI.FEC kezelést megkapott. Arimidex tablettát szed.
Jelenleg Romániában kapja a Herceptin inj-t 3 hetente.
2009. 01. 23. csontizotóp negatív.

Kontroll vizsgálatra érkezett. Panaszmentes, láztalan, váladékozás az emlőjéből nem észlelhető.

Státusz:
Jobb emlőben koros res. nem tapintható. Bal oldalon a hegvonal reakciómentes.
Recidivára utaló eltérés nem tapintható.
Has puha, betapintható, res., defense nincs. Hepar a bordaívet nem haladja meg.

Diagnózis:
BNO kód Megnevezés
C5080 Az emlő átfedő elváltozása, rosszindulatú daganata

Egy másik vizsgálatnál azt írja: vérkép levéve.
Hysterectomia történt adnexumokkal együtt, ezért Aromatasgátló adása javasolt, Arimidex tabl. szedése.

A bal emlőben tapintható elváltozásról a citológiai (sejteket mikroszkóppal szemlélő) vizsgálat daganatot véleményezett (ezt jelenti a B5) és erre tekintettel történt a betegnél két éve, 2007 szeptemberében teljes emlőeltávolítás (mastectomia), valamint a hónalji (axilláris) nyirokcsomók eltávolítása (ABD = axilláris block disszekció). Hivatkoznak a kórszövettani naplószámra (amely alapján évek-évtizedek után is visszakereshető egy-egy szövettani osztályon a beteg anyaga, esetleges újabb vizsgálatok elvégzésére), majd leírják, hogy szövettanilag az emlőrák (carcinoma /cc/ mammae) duktális invazív típusú.

A daganatátmérő 19 mm-es volt, emiatt került a TNM (tumor-nyirokcsomó-metasztázis) beosztáshoz a T1c jelzés. A hónaljból eltávolított nyirokcsomókban (nycs) a szövettani feldolgozás és a mikroszkópos vizsgálat során nem találtak áttétet. A daganat grade (NG) a szövettani rosszindulatúság fokára utal. Ez az 1-től 3-ig terjedő skálán 3-as, vagyis a normális sejtektől jelentősen eltérő sejteket láttak.

Az ER az ösztrogén (angolosan estrogen, innen a rövidítés) receptor, a PR a progeszteron receptor rövidítése. Mivel a daganat ösztrogén receptor pozitív, vagyis a sejteken speciális festéssel ösztrogén receptorokat láttak, ezért van értelme a megkezdett hosszútávú hormonkezelésnek, amelynek adására tablettás formában került sor.

A Cerb-2 pozitivitás a HER2 pozitivitás, emiatt érdemes a betegnek HER2 gátló kezelést kapnia. Általában a HER2-ellenes infúziós kezelés egy-másfél évvel a műtét után befejeződik. Leveléből nem derül ki, hogy a most alkalmazott HER2 gátló kezelés még az adjuváns (műtét utáni) kezelés része-e, vagy valamilyen daganatkiújulást igazolva kezdték meg a terápiát.

A FEC kezelés egy kombinált kemoterápiás kezelés, amelynek hatóanyagai fluorouracil, epirubicin és ciklofoszfamid. Az emlőrák műtét utáni kezelésében (különösen ha a hónalji nyirokcsomókban nem igazolódott áttét) ez gyakran adott adjuváns kezelés. Az adjuváns kezelésnek – a jelen beteg esetében – a kemoterápiának, hormonterápiának és a HER-2 gátló kezelésnek az a célja, hogy csökkentse a betegség kiújulásának, távoli áttétek megjelenésének kockázatát. Mivel a betegnél teljes emlőeltávolítás történt (és a hónalj is negatív), ezért nem javasoltak sugárkezelést, amely máskülönben szintén gyakran része az emlőrák műtét utáni kezelésének.

A státusz a fizikális orvosi (tehát kézzel és fonendoszkóppal) végzett vizsgálat leírása. A jobb emlőben kóros „csomót” (resisztenciát) nem tapintott a vizsgáló. Recidivára, vagyis kiújulásra utaló eltérés nem volt tapintható az operált emlő hegénél. A has orvosi vizsgálatánál sem találtak kórosat, itt sincs tapintható elváltozás (reszisztencia), és nem feszes a hasfal (defense, vagyis feszülés nincs). A hepar a máj, amely normális esetben a jobb oldali bordák alól nem lóg ki, májmegnagyobbodás esetén viszont tapintható a bordák vonala alatt.

Az aromatázgátló kezelés a betegnél most is alkalmazott hormonkezelés, amely az ösztrogéntermelést szorítja vissza. Az aromatáz inhibítor (aromatázgátló) csoportba tartozó hormonkezelést csak nem menstruáló nőknél lehet alkalmazni, ezért hivatkozik a vizsgálat arra, hogy a betegnél a méh (uterus) és a petefészkek (méhfüggelék, adnexumok) eltávolítása történt korábban.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Fájdalomcsillapítás
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top