Visszanőtt méhnyakrák 2.

Ha néhány daganatsejtből is képes újra kinőni a daganat, akkor miért nem kaptam legalább egy kemót? Miért nem? És bennem van akkor most a HPV papilloma vírus vagy nem? Ha igen, akkor nem kellene azt valamilyen módon eltávolítani belőlem?

A legtöbb betegség esetében a műtét utáni, úgynevezett adjuváns kezelés több hónapon, leggyakrabban fél éven át tart, de bizonyos betegségek esetében, a kombinált sugár és kemoterápiás kezelés akár közel egy évre is elhúzódhat.

Az közismert, hogy ezeknek a kezeléseknek van/lehet mellékhatása. Amikor korai stádiumú a betegség, és jó eséllyel van remény arra, hogy ne újuljon ki, nem indokolt, hogy a beteget a sok hónapos kemoterápiás kezelés kockázatainak, átmeneti esetleges életminőség rontó hatásainak kitegyék, mert nincs azt bizonyító tudományos adat, hogy ilyen kezeléssel érdemben csökkenteni lehet a kiújulási kockázatot, vagy legalább időben késleltetni lehet az esetleges kiújulás esetén a betegség megjelenését.

Azt, hogy jelenleg van-e aktív papilloma vírus fertőzése, a leveleiből rendelkezésre álló információkból nem állapítható meg. Valójában nincs is jelentősége, mert valódi, a vírusfertőzést biztosan meggyógyító kezelés jelenleg nem áll sajnos rendelkezésre. (A HPV-nek az a jelentősége, hogy bizonyos törzsekkel való fertőzöttség esetén, nem daganatos betegnél felhívja a beteg és az orvos figyelmét arra, hogy rendszeres méhnyak citológiai vizsgálatra van szükség.)

Amennyiben az Önnél megjelent 2 cm-es csomó valóban daganat, akkor jelenleg annak a kezelésével kell foglalkozni. A HPV kezelése vagy nem kezelése nem befolyásolja a daganat elleni terápiát, műtétet.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Előzmény:
Visszanőtt méhnyakrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Wertheim műtét, Grade III
Alhasi fájdalmak műtét után
Méhnyakrák II/B stádium
Méhnyakrák és fáradékonyság
In situ méhnyakrák
Méhnyakrák sugárkezelése
Veszélyes a kezelés?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top