Visszanőtt méhnyakrák (jelige: merleg)

2 és fél éve méhnyakrákkal műtöttek. Eltávolították a méhemet, Wertheim műtétem volt. Semmilyen utókezelést nem kaptam, mert az összes nyirokcsomóm, laboreredményem tiszta volt. Újra műtét előtt állok: visszanőtt! Hogyan? Miért?

Azt mondtak, hogy nincs már bennem a vírus, mert az fejlődött ki daganattá, és azt kivágták. Akkor hogyan? Miért?

Félévente CT-re jártam. Az utolsó CT-m júliusban volt. Semmit sem mutatott!? Most egy 2 cm nagyságú daganatom van. Semmit sem értek.

A rosszindulatú tumoroknak sajnos sajátsága az, hogy akár néhány daganatsejtből is képesek újra kinőni, mivel a daganatos sejtek sokkal gyorsabban osztódnak, mint a normál sejtek, s a daganatok ezáltal növekednek. Amennyiben az elsődleges daganat műtéti eltávolítása során kiterjedtebb daganatot, áttétes nyirokcsomókat találnak, sok betegségnél műtét utáni, úgynevezett adjuváns kezelést alkalmaznak. Ugyanakkor ezeknek a kombinált citosztatikumoknak és sugárkezeléseknek az alkalmazására csak akkor kerül sor, ha a több száz vagy ezer beteg részvételével lezajlott klinikai kutatási vizsgálatok alapján, azok bizonyítottan megnyújtják az esetleges kiújulásig eltelt időt, vagyis a daganatmentes túlélést, illetve a teljes túlélést, s emellett nem okoznak elviselhetetlen mellékhatásokat sem. Azoknál a betegeknél, akiknél nem igazolódott efféle előny valamelyik terápia nyomán, értelemszerűen nem alkalmazzák azt.

Amikor nincs utókezelés, mert korai stádiumnak tekintető a betegség, ahol a kiújulási arány alacsonyabb, mint egy előrehaladottabb stádiumú betegségnél, akkor is azért történnek onkológiai kontrollvizsgálatok, mert sajnos azt soha nem lehet kizárni, hogy kiújul a betegség. Ugyanakkor ezekkel az időszakonként elvégzett vizsgálatokkal van esély olyankor felfedezni ezeket az elváltozásokat, amikor még esetleg műtéti eltávolításra is van lehetőség, illetve a kisebb daganat jobban kezelhető.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Wertheim műtét, Grade III
Alhasi fájdalmak műtét után
Méhnyakrák II/B stádium
Méhnyakrák és fáradékonyság
In situ méhnyakrák
Méhnyakrák sugárkezelése
Veszélyes a kezelés?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top