Visszatérő agydaganatok (jelige: Édesanyám)

Anyukámnak több daganat van az agyában. Most a kisagyban alakult ki egy újabb daganat és körülötte vizenyő, előzőleg (egy hónapja) az agy mindkét féltekéjén kezelték sugárral és gyógyszerekkel. Azokat sikerült valamelyest csökkenteni. Milyen túlélési esélyei vannak sugárkezeléssel? Meddig lehet a sugárkezelést alkalmazni? És utána?

A legtöbb aktív onkológiai kezelésnek (sugárkezelés, kemoterápia) van legmagasabb adható dózisa, amit elérve a további kezelésnél már nagyobb lenne a várható hozadéknál az esetleges szövődmények kockázata. Az agyi sugárkezelésben is van ilyen felső dózis. Ennek mértéke függ attól is, hogy célzott, egy gócra irányuló sugárkezelésben részesült-e a beteg vagy úgynevezett teljes koponya besugárzásban (WBRT: whole brain radiotherapy). Feltételezhető, hogy édesanyjánál – tekintettel a több gócra – ez utóbbi kezelést alkalmazták. Azt, hogy lehet-e még a kisagynál megjelent daganatra további sugárkezelést adni, a sugárterápiás szakember tudja eldönteni.

A vizenyő ellen is szoktak gyógyszereket adni, úgynevezett dehidráló (vízelvonó) kezelést, vízhajtók vagy szteroid formájában, melynek az a célja, hogy a vizenyő mérséklésével csökkentse a zárt koponyaüregben a daganatos gócok növekedése és a vizenyő miatt kialakuló agynyomás-fokozódást.

A túlélési esélyekkel kapcsolatban az édesanyja kezelését irányító, a betegség lefolyását és a beteget jól ismerő szakorvossal konzultálhatnak, az édesanyja által feljogosított személy (családtag) tőle kaphat felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Daganatok jellemzői
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat 3 hét alatt?
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés

Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top