Visszatérő véres széklet (végbélrepedés?)

Én egy 17 éves srác vagyok. A panaszom a következő: nem táplálkozom valami egészségesen, ezért gyakran kemény a székletem vagy pedig megy a hasam. Kb. 2 hete 1 kemény székelés után csípő fájdalmat éreztem a végbélnyílásnál és élénk vörös vércsík is került a székletre. A papíron szintén élénk vörös vér volt, de ez a vérzés elmúlt közvetlen székelés után.

Hasi panaszom nincs, de van, hogy 2 napig nincs vér sehol, aztán megint a papíron. 1 hónapja voltam hasi ultrahangon más betegségem miatt, ott nem találtak semmit. Csomót sem tapintok sehol a záróizomnál, csak székeléskor csíp, éget. Lehetséges, hogy berepedt? Meddig fog fennállni még a vérzés?

A véres széklet, s általában a széklet jellegének megváltozása orvosi vizsgálatot igényel, még akkor is, ha életkora alapján kicsi az esélye daganatos megbetegedésnek. A friss piros vér hátterében valamilyen a végbél, végbélnyílás környéki folyamat az, amit elsősorban keresni kell. Háziorvosa a panaszokat kiértékelve dönthet további kivizsgálásáról, illetve gasztroenterológus (a gyomor-bélbetegségek szakorvosa) segíthet a panaszok, tünetek kivizsgálásában, majd kezelésében.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélnyomás, székletpanaszok
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top