Vizelési gondok, bélgyulladás (jelige: jázmin 40)

2012 májusában méhnyálkahártya rákot diagnosztizáltak nálam. A szövettani eredményem a következő: a daganat a myometriumot kevesebb, mint 1/3-ig infiltráló, a cervix stromat beszűrő, de a tumor a méhtest serosajat sehol nem éri el, a függelékek és a nyirokcsomók tumormentesek.

Most 25 kismedencei sugárkezelést kapok. A problémám a következő: már a műtétem előtt 3 héttel vizelési panaszaim voltak, mégpedig olyan, hogy naponta legalább 20-szor kellett mennem sürgető jelleggel wc-re. Állandóan visszatérő genny és vér van benne. Azóta már 5-féle antibiotikumot kaptam, de nem múlik. A CT, MR, PET CT vizsgálat nem mutatott ki áttétet. Csináltak ív urográfiát, azon sem látnak eltérést. Az urulógus csinált cisztoszkópiát, de annyit ír le, hogy fénytelen a nyálkahártya a hólyagban.

Most ott tartok, hogy nem tudok egyszerre csak 1 dl vizeletet üríteni. Nagyon fáj a szeméremcsontom, fáj ha pisilek. A múlt héten elakadt a vizeletem, és katétert kellett berakni, amin két nap alatt 15 liter vizelet jött ki. Aztán az urológus kivette a katétert és haza engedett azzal, hogy nem baj, ha 1 dl ürül, csak az a lényeg, hogy kijöjjön. 15 alkalommal pisilek egy nap, és bármennyire próbálom visszatartani, 1 dl a maximum, ami kijön.

Bélproblémáim is vannak: ceruzavékonyat kakálok. Voltam kolonoszkópián, de az orvos gyulladást látott. Nem tudom mi a bajom. Arra is gondoltam már, hogy tévedett a szövettan, és rá van terjedve a hólyagomra, meg a végbelemre. Ráadásul a fehérvérsejtszámom 3,12 és folyamatosan vérszegény vagyok. A sugaras doktornő azt mondja, hogy ez nem a sugártól van.

Ki kell vizsgálni önök szerint mi lehet a bajom? Továbbterjedt a rákom? Igaz az is, hogy mikor megműtöttek, az orvos úgy jött ki a műtőből, hogy azt mondta, kettévágták a méhemet és teljesen egészséges, ez nem lehet több stádiumnál. Mégis több volt. Lehet, hogy a hólyagon sem látszik? Mintát venni nem akarnak, mert nem indokolt: kihez forduljak? Mit tegyek? Már nem bírom a fájdalmakat, meg azt, hogy nem tudok csak 1 dl-t pisilni. Mi a bajom? Miért nem kapok választ az orvosoktól? Mit tegyek? Létezne, hogy egy hólyagra átterjedt rákot nem látnak? Ne haragudjanak a hosszú levélért, de tanácstalan vagyok. Az adenocarcioma nem látható?

A cisztoszkópos (hólyagtükrözéses) vizsgálattal azt látni lehetett volna, ha a hólyagba betört volna a nőgyógyászati rosszindulatú daganat. Mintát venni valószínűleg nem tudnának miből a hólyagban, hiszen nem láttak olyan területet a hólyag belsejében, ami daganatra gyanús lett volna.

A kismedencei sugárkezelés okozhat gyakori vizeletürítést és hólyaghurutra jellemző panaszokat, de ha jól értelmezzük levelét, akkor ezek a panaszok még a műtét és a sugárkezelés előtt elkezdődtek, tehát valószínűleg nem a műtéttel vagy a radioterápiával függenek össze.

A kismedencei sugárkezelés okozhatja a bélnyálkahártya irritációját, izgalmát is, és önnél láttak is a vastagbéltükrözés során bélgyulladást.

Levele alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a lehetséges képalkotó vizsgálatok (PET-tel bezáróan) mind megtörténtek, emellett a panaszt okozó szerveket endoszkópos módszerrel belülről is megtekintették, s ezek alapján szerencsére nem látszik, hogy a nőgyógyászati daganat ráterjedt volna a húgyutakra, illetve a bélre.

Leveléből nem derül ki, hogy a fájdalmakra szed-e fájdalomcsillapítókat, de fájdalomcsillapítók, görcsoldók javíthatnak a panaszok egy részén. Ezek megfelelő beállításában a kezelőorvos, de a háziorvos is partner kell, hogy legyen.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Húgyhólyagrák
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák III/B stádium 36 évesen
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák utolsó stádiuma 23 évesen?
Méhnyakrák gyógyítása 4-es stádiumban?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
LSIL CIN1 rákszűrés-eredmény
Nem magyarázzák el a citológiai leletet!
P3 után: mért nem tudják gyógyítani a fertőzésem?
P4 citológia, szabálytalan vérzések
P4, HPV 31, HPV 6, rákmegelőző állapot
Rákszűrés, citológia, P3-as eredmény
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
In situ méhnyakrák

Top