Vizsgálatok a rák megelőzésére

25 éves nő vagyok. Édesapám vastagbélrákban halt meg, édesanyámnak rosszindulatú daganata volt a méhében, emiatt eltávolították méhét, petefészkét. Rengeteg cikket olvastam végig már a honlapon, de még a kérdésemre nem találtam egyértelmű választ. Hogyan tudom meg, van-e arra esélyem, hogy nálam is megjelenhet ez a betegség? Sok fajtát lehet hallani: genetikai vizsgálat, teljes vérképvizsgálat(?), de tanácstalan vagyok. Méhnyakrákszűrésen most voltam, tüdőszűrőn szintén, de szeretnék többet tudni magamról. Mit javasolnak? Mit tegyek? Mit tehetek annak érdekében, hogy megelőzzem a rákos betegségeket?

Tekintettel arra, hogy családjában halmozódnak a daganatos betegségek, Önnél az általános rizikócsökkentő életmód, azaz egészségtudatos magatartás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése, egészséges táplálkozás javasolható, továbbá a szokásos szűrővizsgálatokon történő részvétel  (az Ön életkorában méhnyakszűrés, emlő önvizsgálat) kívánatos, illetve az, hogy szokatlan panaszok esetén ne halogassa az orvoshoz fordulást.

Életkorára tekintettel esetleg megfontolható HPV elleni oltás beadása, de ennek konkrét részleteit nőgyógyászával beszélheti meg. Onkológiai genetikai vizsgálatoknál többnyire a BRCA1 és BRCA2 gén szűrésére kerül sor (BRCA: Breast Cancer = emlőrák). Ennek elérhetőségéről a lakhelyéhez közeli onkológiai centrumban tájékozódhat, a szűrést végző helyen a családi kórelőzmény pontos felvétele, majd személyre szabott tanácsadás után döntenek arról, hogy indokolt-e a vizsgálat elvégzése. A bélrendszer legátfogóbban vastagbéltükrözéssel tekinthető át.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top