Vizsgálatok (jelige: ráksejt szint felmérés)

Azt szeretném megtudni, hogy milyen módon győződhet meg egy rákos beteg az aktuális állapotáról a rendes orvosi vizsgálatok mellett? Van-e olyan vizsgálat, amelyet – nem túl költséges térítés ellenében – maga is kezdeményezhet, esetleg beutaló nélkül is kérhet? Nem ismerem ezeket eléggé: hallottam tumormarkerről, MR-ről és CT-ről, de nem tudom melyiket kérheti a beteg maga is, hol és melyik az a vizsgálat, aminek javulása csökkentheti a kemo- és a sugárterápiák mennyiségét, esetleg melyik mutatja ki biztosan a gyógyult állapotot.

A képalkotó vizsgálatokat (például az Ön által említett CT-t, MR-t), illetve a betegség követéséhez megfelelő időnként bizonyos esetekben javasolható tumormarker vizsgálatokat a beteget ellenőrző onkológus szokta adott időközönként – illetve panaszok jelentkezése esetén soron kívül – elvégeztetni. A szakmailag indokolt vizsgálatokat a társadalombiztosítás téríti.

Nagyságrendileg a tumormarker vizsgálatok 3-10 ezer forintos vizsgálatok, a CT és MR felvétel – függően attól, hogy a szervezet hány régiójáról (has, kismednece, mellkas, koponya, csontrendszer) készül – több tízezer forintos vizsgálatok.

Amennyiben a beteg nem rendelkezik beutalóval, bizonyos helyeken a fenti összegekért elvégzik a vizsgálatot. Ilyen esetben ugyanakkor nem áll a vizsgáló orvos rendelkezésére a beutalókon egyébként általában szereplő korábbi orvosi információ, kórelőzmény, s ez nehezítheti a felvételek értékelését. Nagyobb városokban lehetnek olyan laborszolgáltatók, esetleg magánorvosi rendelők is, amelyek pénzért elvégzik a tumormarker vizsgálatokat is.

Az elmúlt két évben a PET CT megjelenésével számos beteg önköltségen elvégeztette ezt a kb. negyedmillió forintba kerülő diagnosztikát. Az új PET vizsgálóhelyeket elindulásuk idején még az egészségbiztosító nem fogadta be, így nem lehetett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott vizsgálatot végeztetni ezekben. Ma már előzetes kérvényezést követően az OEP szakmailag indokolt esetben támogatja ezt a vizsgálatot is.

Önmagában nem lehet megmondani, hogy egy vizsgálat értékelése alapján biztos el lehet tekinteni a további kezelések alkalmazásától, ehhez a beteg kórelőzményének, a szövettani adatoknak, a betegség aktuális kiterjedtségének, valamint a képalkotó és laboratóriumi vizsgálatoknak az együttes értékelése szükséges. Sajnos nem tudunk mondani egyetlen olyan vizsgálatot sem, amely száz százalékos biztonsággal mutatja a gyógyult állapotot. Az úgynevezett mikro-metasztázisok (nagyon kicsiny áttétek), amelyek esetenként csak néhány tucat sejtből állnak, nem mutathatók ki a jelenleg rendelkezésre álló módszerekkel, azaz jelenlétüket nem zárja ki biztonsággal a negatív CT, MR vagy PET vizsgálat sem.

Vannak olyan esetek is, amikor, ha a vizsgálat nem mutat daganatot, az paradox módon a megkezdett kemoterápiás kezelés folytatásának szükségességét erősíti meg. Például amennyiben műtét utáni, úgynevezett adjuváns kezelésről van szó, amikor a daganatot a műtét során eltávolították és a vizsgálatok nem utalnak áttétre, a kezelést az előzetesen meghatározott ideig (általában fél évig, bizonyos esetekben akár hosszabb ideig is) folytatni kell. Ezt annak érdekében teszik, hogy csökkenteni lehessen a betegség későbbi kiújulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkek:
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: áttétek után kutatva
PET CT vizsgálat eredménye
Protokoll és CT
Kontrollvizsgálatok műtét után
CT kontroll előtt

Top