Wilms tumor örökölhetősége (jelige: wilms)

Gyermekemnél 1 éves korában Wilms tumort diagnosztizáltak. Az egyik veséjét eltávolították, kemoterápiát kapott. Azóta rendszeres járunk kontroll vizsgálatokra. A hosszú évek alatt „csak” egy pajzsmirigy hideggöb alakult ki. Gyermekem lassan felnőtt, már szóba került a családtervezés. Mi az esélye annak, hogy az ő gyermekének is lesznek hasonló problémái? Milyen vizsgálatokat javasolnak? Mit tehetünk?

A Wilms tumor egy ritka gyermekkori rosszindulatú daganat, nephroblastomának is nevezik. A betegség leggyakrabban 3-4 éves korban jelentkezik, ritkábban fordul elő 6 éves életkor felett. A Wilms tumorok 5 százaléka öröklődik, a többi sporadikusan fordul elő, vagyis véletlenszerűen jelenik meg egy-egy gyermeknél.

A Wilms tumor bizonyos szindrómák részeként is előfordulhat. Szindrómának általában azt nevezzük, amikor többféle betegség, eltérés együttesen fordul elő, s ennek a hátterében általában genetikai ok áll. Mivel kevés a genetikailag kódolt Wilms tumor, viszonylag alacsony az unokák veszélyeztetettsége. Ugyanakkor a fia betegségét jobban ismerő, őt gondozó orvostól kaphatnak pontosabb felvilágosítást, illetve esetleges genetikai kockázat esetén ő adhat információt arról is, hogy ki foglalkozhat speciálisan ilyen típusú genetikai vizsgálatokkal.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Az emberek fele rákbeteg lesz?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Wilms-tumor után 20 évvel
Örökölni a rákot: nagyobb a kockázat?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?

Top