Wilms-tumor után 20 évvel (jelige: gyógyszerész)

2 éves koromban Wilms-tumorral műtöttek, eltávolították a bal vesémet. Azóta semmi problémám nincs vele (most 22 éves vagyok). Gyógyszerészhallgatóként most tanulok a daganat-kemoterápiáról, és felmerült bennem, vajon milyen esélye van annak, hogy a jövőben valami hasonló (úgy értem, daganatos) betegségem lesz? Mik a tapasztalatok?

Annak az esélye, hogy 20 évvel a korábbi Wilms-tumor után ez a folyamat kiújuljon, nagyon csekély, szinte nulla, amennyiben a Wilms-tumor nem volt valamilyen fejlődési rendellenesség-csoport (szindróma) része.

Annak megítélésekor, vajon Önnél nagyobb-e az esélye annak, hogy daganat alakuljon ki mint az átlag népesség kockázata, figyelembe kell venni, hogy 20 évvel ezelőtt a Wilms-tumor miatt kapott-e sugárkezelést vagy kemoterápiát, mert ezek a kezelések, függően az alkalmazott kemoterápiás készítmények fajtájától is, ritkán, de elősegíthetik úgynevezett „második primer tumor” kialakulását. Ugyanakkor ezek megjelenése is általában a sugárkezelés vagy kemoterápia után 10-15 évvel halmozódik, tehát az évek múltával ez a kockázat is csökken.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Gyerekeket fenyegető tumorok
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Top