Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját

Egy friss kutatás eredményei valószínűvé teszik, hogy a szájunkban élő baktériumokat egy napon fel lehet majd használni a hasnyálmirigyrák korai kimutatására.

Dr. James Farrell, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatója és munkatársai egy kis vizsgálatban azt találták, hogy a hasnyálmirigyrákos személyek nyálában más koncentrációban fordulnak elő egyes mikroorganizmusok, mint az egészségesekében – adta hírül a Medical Online cikke. Bár arra nem adott választ a kutatás, hogy ez oka vagy következménye-e a hasnyálmirigyráknak, mindkét esetben felhasználható lehet ez az eltérés arra, hogy egy nem invazív nyálteszttel szűrjék a hasnyálmirigyrákot – feltéve, hogy az eredményeket nagyobb vizsgálatok is megerősítik.

Jelenleg nem létezik olyan szűrővizsgálat, amellyel a hasnyálmirigyrák kimutatható lenne és ennek folytán általában csak késői, előrehaladott fázisában fedezik fel. Emiatt a hasnyálmirigyrák egyike a leghalálosabb tumoroknak – a betegek 95 százaléka a diagnózistól számított öt éven belül meghal.
A kutatás első részében dr. Farrellék 10 korai fázisú, metasztázist még nem adó hasnyálmirigyrákban szenvedő személy és 10 egészséges kontroll nyálát hasonlították össze a Human Oral Microbe Identification Microarray alkalmazásával. A hasnyálmirigyrákos emberekben 31 baktériumfaj szintjét magasabbnak és 25-ét alacsonyabbnak találták, mint az egészségesekben.

A további elemzés – amelyet valós idejű kvantitatív polimeráz láncreakcióval (PCR) végeztek – kimutatta, hogy a legjelentősebb eltérés a Neisseria elongata és a Streptococcus mitis nevű baktériumfajok szintje esetében tapasztalható a betegek és a kontroll személyek között. A továbbiakban ezt a két fajt használták bakteriális biomarkerként. Validálásukhoz újabb 28 operábilis hasnyálmirigyrákos és 28 egészséges kontroll személyt használtak. Az eltérések a kutatásnak ebben a fázisban is észlelhetők voltak: a két baktériumfaj szintjének együttes felhasználásával 96,4 százalékos szenzitivitással és 82,1 százalékos specificitással tudták kimutatni a hasnyálmirigyrákot. (A vizsgálatnak ebben a fázisában 28 krónikus pankreatitiszes eset nyálát is megvizsgálták, s ezek a Streptococcus mitis és Granulicatella adiecens szintjét tekintve különböztek az egészségesekétől.)

Dr. Farrell lehetségesnek tartja, hogy a szájban levő egyes baktériumok arra késztetik az immunrendszert, hogy olyan faktorokat termeljen, amelyek rákos elváltozást hozhatnak létre a test más részeiben. Más baktériumok viszont védhetnek a ráktól azáltal, hogy megakadályozzák a „rossz” baktériumok elszaporodását a szájban és az emésztőrendszer többi részében. Ha így lenne, akkor a hasnyálmirigyrák megelőzése érdekében javasolni lehetni a jó orális higiénét – most az egyetlen lehetséges javaslat a dohányzás abbahagyása.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Eredmények a hasnyálmirigy-gyulladás kutatásában
Sokáig lappanghat a hasnyálmirigyrák
Nem érdemes a stresszt alkohollal kezelni

Top